ZTK PGŽ

U Novom i Selcu održane škole programiranja i 3D modeliranja, zanimanje je toliko da su u planu nove radionice

Robert Šimonović

Radionice programiranja za najmlađe provedene su u OŠ Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom te u Područnoj školi SelceZajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije, u suradnji s novljanskom Osnovnom školom Ivana Mažuranića, nedavno je provela radionice programiranja za najmlađe – Scratch, 3D olovke, 3D modeliranja i printanja te aviomodelarstva.


U sklopu radionica 3D olovke učenici trećih razreda izradili su vlastite 3D naočale, za što im je bilo potrebno puno strpljenja i kreativnosti.


Učenici petog razreda programirali su u programu Scratch, koji ih je potaknuo na analitičko razmišljanje te omogućio primjenu jednostavnih programerskih izraza.
Drugi razredi bili su zaokupljeni izradom modela brodova iz stiropora. Kako kažu iz Zajednice tehničke kulture PGŽ-a, ovakve radionice su sjajna prilika da se djeca upoznaju sa STEM područjem i tako stječu osnovno znanje korištenja raznih alata, a koji nisu zastupljeni školskim kurikulumom.Razvijanjem svojih sposobnosti dolaze do kreativnih rješenja, koje mogu koristiti u kasnijem obrazovanju i u vlastitim inovativnim idejama.


Zbog velikog interesa u listopadu će se u novljanskoj osnovnoj školi održati i radionice iz elektronike i digitalnih alata – Canva, a cjelokupan program financirat će Grad Novi Vinodolski i Primorsko-goranska županija.


Zajednica tehničke kulture PGŽ-a održala je i prvu od tri radionice Mali programeri (za učenike drugih razreda) u Područnoj školi Selce. Učenici su upoznali Scratch i Kodu, programske jezike za stvaranje igara, priča, animacija i drugih interaktivnih sadržaja.


Radionice Mali programeri posebno su prilagođene za učenike, na način da je programiranje u sklopu radionica potpuno vizualno, a potiče se i logičko razmišljanje, kritičko mišljenje o problemu koji je pred nama, kao i načini dolaska do rješenja, razlamajući ga na manje, lako savladive korake.


Istovremeno, učenici upoznaju razne mogućnosti i zabavnu stranu programiranja. Kroz naredne radionice svaka grupa proći će 10 sati edukacije, a cilj programa je razvijati osnovnu informatičku pismenost koja uključuje usvajanje i primjenu znanja, razvitak vještina, stavova, odgovornosti i samostalnosti u području tehničke kulture.


Radionice financiraju Grad Crikvenica i PGŽ, stoga su one za polaznike u potpunosti besplatne. Uz učenike OŠ Zvonka Cara i PŠ Selce, edukaciju će proći i učenici OŠ Vladimira Nazora iz Crikvenice i PŠ Jadranovo.