Dugo očekivani potez

Twitter napokon uvodi funkciju editiranja već objavljenih postova. Ali, uz prilično stroge restrikcije

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Negdje tijekom ovog mjeseca tu će mogućnost prvo dobiti samo premium Twitter Blue korisnici, odnosno oni koji plaćaju uslugu korištenja Twittera uz određene beneficijeTwitter je nakon godina ignoriranja želja korisnika popustio i danas objavio da će uvesti „edit“ funkciju na objave korisnika ove društvene mreže. Drugim riječima, svi oni koji su nešto krivo napisali, pa previdjeli neki tipfeler, ili u naletu bijesa, smanjene uračunljivosti ili koječega još stisnuli „send“ za objavu pa poslije toga zažalili jer više nisu mogli intervenirati, popraviti ili izbrisati napisano, sad će moći naknadno uređivati objave.


Recimo, na Facebooku je ta funkcija moguća od samog početka, no Twitter tendira biti više ozbiljniji i informativno vjerodostojan u kraćoj formi izražavanja. U Twitteru su dugo smatrali da bi mogućnost uređivanja već napisanog „ubila“ online konverzaciju, da bi se lako izgubila vjera u mnoge izvore i samu platformu kad bi se jednom objavljeni sadržaj mogao mijenjati, a dolazilo bi i do kaosa jer mnoge stvari na Twitteru informativne naravi korisnici odmah „retvitaju“ mnogo puta, pa se više ne bi znalo što je originalni, što editirani sadržaj…


Pa ipak u Twitteru već dugo priznaju da je mogućnost editiranja jedan od najčešćih zahtjeva korisnika, a među njima ima i celebritiyja poput Kim Kardashian i ozbiljnih korporacija poput McDonaldsa.
Iz Twittera su u travnju objavili da još od prošle godine testiraju funkciju uređivanja već objavljenih postova, dan nakon što je jedan od najvjernijih i najutjecajnijih korisnika Elon Musk na svojoj stranici objavio anketu jesu li za uvođenje mogućnosti editiranja ili ne. Glasovao je prilično reprezentativni uzorak od 4,4 milijuna korisnika i gotovo tri četvrtine su se izjasnile „za“.Sad je napokon odlučeno da se ta mogućnost uvodi, ali uz dosta stroge restrikcije. Prvo, negdje tijekom ovog mjeseca tu će mogućnost dobiti samo premium Twitter Blue korisnici, odnosno oni koji plaćaju uslugu korištenja Twittera uz određene beneficije. Ova usluga je također relativna novotarija, uvedena je u studenom prošle godine i košta simboličnih 4.99 dolara mjesečno.


Drugo, poruke koje mogu sadržavati do 280 znakova neće se moći urediti drugo jutro ili sljedeći mjesec, korisnici imaju pola sata da urede ono što su napisali, pa se pretpostavlja da je ovo ograničenje zapravo prije svega uvedeno da se ne mijenja smisao poruke, već eventualne tehničke, odnosno gramatičke pogreške u pisanju. Isto tako, jednom kad se poruka naknadno uredi, to će biti jasno istaknuto pomoću ikonice i vremenskog pečata i drugi korisnici će moći vidjeti originalnu poruku. “To će pomoći u zaštiti integriteta razgovora i omogućiti javno dostupan zapis onoga što je rečeno“ – pojasnili su iz Twittera u blogu povodom ove „revolucionarne“ promjene.


Isto tako, u Twitteru su dali naslutiti da će s vremenom ista funkcija uređivanja uz navedena ograničenja na kraju biti dostupna svim korisnicima ove društvene mreže, a njih dnevno aktivnih prema posljednjim podacima ima oko 240 milijuna širom svijeta. Barem tako tvrde u Twitteru.


Upravo  na podacima o „pravim“ i lažnim računima na Twitteru zapeo je već postignut dogovor o prodaji tvrtke spomenutom Musku za 44 milijarde dolara. Tvrtka je tvrdila da je samo pet posto računa lažno, dok Musk raspolaže podacima ili sumnjama da je taj broj daleko veći.  U slučaju će na kraju morati arbitrirati nadležni sud.