Borba protiv ´fake newsa´

Twitter lansirao emotikon za izbore u Europskom parlamentu kako bi suzbili širenje lažnih vijesti

P. N.

Izvor: Reuters

Izvor: Reuters

Zajedno s Facebookom i Googleom, Twitter se našao pod pritiskom da učini više u borbi protiv dezinformacija o izborimaTwitter je u srijedu izbacio ´emotikon´ za izbore u Europskom parlamentu u svibnju, nastojeći pružiti vizualnu vezu za kanaliziranje razgovora oko glasovanja koje će utjecati na Europsku uniju u nadolazećim godinama.


Zajedno s Facebookom i Googleom, Twitter se našao pod pritiskom da učini više u borbi protiv dezinformacija o izborima.


Sve tri tvrtke obvezale su se Europskoj komisiji da će srušiti lažne vijesti kako bi izbjegle stroge mjere zakona, navodi Reuters.
Emoticoni imaju glasačku kutiju i glasački listić u EU mornarsko plavoj boji, s oznakom na glasačkom papiru prema EU žutoj boji, te su zaokruženi ikoničnim prstenom zvijezda, koji se aktivira kada se koriste ´hashtagovi´: # EUElections2019 i # EP2019.


“Ovaj emotikon potaknut će više birača da se lako povežu u razgovoru, saznaju što se događa i sudjeluju u demokratskom procesu”, izjavila je Karen White, direktorica javne politike Twittera.


Europska komisija želi se pozabaviti prijetnjom lažnih vijesti i stranog uplitanja tijekom kampanje za parlamentarne izbore, kao i za nacionalne izbore u Belgiji, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Grčkoj, Poljskoj i Portugalu.