Nova tužba

Teksas tuži Metu zbog biometrijskih podataka korisnika. Od odštetnog zahtjeva bi se Zuckerbergu moglo zavrtjeti u glavi

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

U tužbi se navodi da je Facebook skenirao korisničke fotografije bez traženja dopuštenja i umanjio važnost činjenice da je njegov automatizirani sustav označavanja predstavljao masovno prikupljanje biometrijskih podatakaIako se činilo da po pitanju pitanja zaštite tržišnog natjecanja i narušavanja privatnosti Meta, odnosno Facebook, ratuje uglavnom s europskim državama, odnosno Europskom komisijom, današnji slučaj podnošenja još jedne sudske tužbe ukazuje da ni na domaćem terenu Mark Zuckerberg i njegova tvrtka ne mogu raditi što se sjete.


Naime, danas je glavni državni odvjetnik Teksasa Ken Paxton na državnom okružnom sudu podnio tužbu protiv Mete zbog nezakonitog korištenja tehnologije prepoznavanja lica.


U tužbi se tvrdi  da Metin sustav označavanja fotografija na Facebooku krši teksaški zakon Capture or Use of Biometric Identifier (CUBI).
Osim što traži od suda prekid svake neovlaštene uporabe biometrijskih podataka Teksašana, baš kao i u ovakvim slučajevima u Europi, teksaški državni odvjetnik traži financijsku odštetu za pogođene Teksašane.


Ograničenja propisana CUBI zakonom donesenog još 2009., zahtijevaju dobivanje pristanka prije prikupljanja biometrijskih podataka poput geometrije lica. U tužbi se navodi da je Facebook skenirao korisničke fotografije bez traženja dopuštenja i umanjio važnost činjenice da je njegov automatizirani sustav označavanja predstavljao masovno prikupljanje biometrijskih podataka.


Upitani od strane tehnološke stranice The Verge o slučaju, iz Mete su odgovorili predvidljivo: „ove tvrdnje su neutemeljene i mi ćemo se energično braniti.“


Ono zbog čega bi se Meti mogli, a možda i trebali znojiti jer ih nije tužio ozlojađeni aktivist ili anonimni građanin, nego teksaški državni odvjetnik, je visina odštetnog zahtjeva. Naime, tužbom se traži odšteta od 25 000 dolara za svako pojedinačno kršenje CUBI zakona prema pojedinačnom korisniku i po 10  tisuća za svako dodatno kršenje Texas Deceptive Trade Practices zakona koji sprečava obmane u trgovanju. Amerikanci su izračunali da ako Meta izgubi, ovaj bi ih slučaj mogao doslovno koštati stotine milijardi dolara. Korisnika Facebooka u Texasu ima oko 12 milijuna. Da je zakon prekršen samo u slučaju njih milijun, već smo na 25 milijardi dolara!


Da bi stvar mogla ići u tom pravcu svjedoči prošlogodišnji slučaj u saveznoj državi Illinois kad je Meta bila prisiljena isplatiti „masnih“ 650 milijuna dolara odštete zbog tamo nezakonitog tagiranja u objavama kroz sudsku nagodbu. Treba napomenuti da zakon o zaštiti biometrijskih podataka građana ima samo par saveznih država i da je u slučaju Teksasa taj zakon evidentno prekršen.


Hoće li slučaj završiti nagodbom ili će Meta riskirati da u sudnici pokuša nadjačati argumente državnog odvjetništva, ostaje da se vidi. No jedno je sigurno, kako god završilo, gotovo je sigurno da neće biti jeftino za Facebook, i baš kao u slučaju Illinoisa i tagiranja, Meta će u Teksasu morati ugasiti svoju tehnologiju uzimanja biometrijskih podataka korisnika bez suglasnosti.