‘TEHNOLOŠKI RAT’ SE NASTAVLJA: Google ne može Huaweiju odobriti korištenje aplikacija za nove telefone

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Prema najnovijem Googlevom priopćenju, novi Huaweijev telefon neće imati pristup Google Playu, što bi moglo značiti da kupci neće imati pristup ni drugim popularnim aplikacijama, tumači BBC. Iz Huaweija su se oglasili priopćenjem, poručujući da će "i dalje koristiti operativni sustav Android i ekosustav ako američka vlada to dozvoli".SAN FRANCISCO – Google je potvrdio da zbog američke zabrane ne može kineskom tehnološkom divu Huaweiju izdati licence za svoje aplikacije, što znači da novi model Huaweijevog pametnog telefona neće imati Googleove popularne aplikacije poput Mapsa i Youtubea.


U svibnju je američka vlada ograničila američkim kompanijama prodaju proizvoda i usluga Huaweiju, navodeći kao razlog brigu za nacionalnu sigurnost. U Huaweiju opovrgavaju optužbe da špijuniraju za vladu u Pekingu.


U srpnju je američki predsjednik Donald Trump rekao da će biti dopuštena neka izuzeća ali američki dužnosnici nisu odobrili nijedan od 130 zaprimljenih zahtjeva za dozvolu za poslovanje s Huaweijem.
Googleov operativni sustav Android za mobilne uređaje softver je otvorenog koda, što znači da ga svaki proizvođač može mijenjati i prilagođavati prema svojim potrebama i potom ponuditi na svojim uređajima, poput pametnih telefona i tableta.


Potreban im je ipak sporazum s Googleom da u operativni sustav uključe i njegove popularne aplikacije kao što su Maps, Pay, Search, Photos, Play Store i YouTube.


Iz Googlea su u četvrtak objavili da neće moći odobriti Huaweiju korištenje aplikacija. Ne navode jesu li američkim institucijama podnijeli zahtjev za dozvolu.


Prema najnovijem Googlevom priopćenju, novi Huaweijev telefon neće imati pristup Google Playu, što bi moglo značiti da kupci neće imati pristup ni drugim popularnim aplikacijama, tumači BBC.


Iz Huaweija su se oglasili priopćenjem, poručujući da će “i dalje koristiti operativni sustav Android i ekosustav ako američka vlada to dozvoli”.


“U protivnom ćemo nastaviti razvijati vlastiti operativni sustav i ekosustav”, priopćili su iz Huaweija, pokrenuvši internetsku stranicu Huawei Answers na kojoj potrošači mogu dobiti odgovore na sva pitanja.


U međuvremenu su pripremili vlastiti operativni sustav Harmony OS kao rezervni plan a u listopadu namjeravaju predstaviti novi model pametnog telefona Mate 30 Pro.


Analitičari smatraju da će Huawei teško prodavati mobitele bez Googleovih aplikacija, posebno u Europi, budući da potrošači očekuju pristup svim popularnim aplikacijama na koje su navikli, navodi BBC.


Višegodišnji hakerski napad na iPhone


Odvojeno su iz Googlea danas objavili da su njihovi stručnjaci za sigurnost otkrili „nasumičnu” hakersku operaciju čija su meta u protekle najmanje dvije godine bili Appleovi iPhoneovi.


Hakeri su koristili internetske stranice za ugradnju zlonamjernog softvera koji je pristupao fotografijama, lokacijama korisnika i drugim podacima, prenosi AFP objavu Googleovih stručnjaka.


“Bilo je dovoljno da samo pristupite hakiranoj stranici i server bi napao vaš uređaj. Ako je napad bio uspješan, instalirao bi program za praćenje”, istaknuo je Googleov Ian Beer.


Nakon instalacije zlonamjerni softver „prvenstveno se fokusirao na krađu datoteka i prijenos podataka o lokaciji uživo” a imao je mogućnost pristupa aplikacijama za dopisivanje zaštićenim lozinkama, poput Telegrama, WhatsAppa i iMessagea, tumači Beer.


“Procjenjujemo da takve internetske stranice primaju tisuće posjetitelja tjedno, dodaje taj stručnjak na blogu Googelove sigurnosne grupe Project Zero.


Hakerskom napadu bile su izložene i Googleove stranice za druženje i Gmail a najčešća meta napada bio je iPhoneov zadani pretraživač Safari.


Beer je dodao kako je zlonamjerni softver otkriven u gotovo svim operativnim sustavima, od iOS-a 10 do trenutne verzije iOS 12.


To upućuje na zaključak da je hakerski napad na neke iPhone korisnike u određenim zajednicama trajao najmanje dvije godine, napominje Beer.


Prema njegovim je riječima Google u veljači obavijestio Apple o napadima a tehnološki je div potom predstavio sigurnosno rješenje za iOS 12.1.