SL1210G

Technics na tržište izbacuje vrhunsku (i skupu) verziju svog legendarnog gramofona

T.I.

Kod modela SL-1200G, upotreba novog motorića s izravnim pogonom bez željezne jezgre sprječava nepravilnost rotiranja. Također, struktura dvostrukog rotora smanjuje opterećenje ležaja i istovremeno održava visoki zakretni moment te smanjuje sitne vibracije tijekom rotiranjaNikad nije bilo u potpunosti jasno zašto je 2010. japanski Panasonic koji pod sobom ima i audio brand Technics odlučio prestati proizvoditi svoj legendarni gramofon Sl 1200, koji je je još od 1970.-ih  postao standard za DJ-eve i studijsku uporabu.


U vrijeme kad je gramofonska ploča „odumirla“ kao nosač zvuka sredinom 1990-ih Technics je dosegao dva milijuna prodanih komada, a onda je zahvaljujući DJ zajednici, u vrijeme prije rehabilitacije vinila prodano još milijun komada, i u trenutku prestanka proizvodnje je bio u vrhu prodaje gramofona u svijetu.


Nakon šest godina pauze, čak se potpisivala i peticija da se ponovno pokrene proizvodnja, i u Technicsu su ipak shvatili da je potražnja i dalje velika te ponovno počeli proizvoditi serijski prvo osnovni budget model 1200GR po cijeni od 1300 eura, a onda i novi standardni model MK7 s novim značajkama poput reprodukcije unazad, podesivog okretnog momenta i brzine kočenja, odvojive priključke za kabele za napajanje i phono kabele, mogućnost odabira indikatora stroboskopskog svjetla od crvene do plave…
I dok je MK7 kao proizvod srednje klase s cijenom od oko 1000 eura postao novi standard za masovnu uporabu u klubovima, očito je postojala potreba za high end modelima iz serije.


Prošle godine Technics je izbacio limitiranu verziju tog modela u crnom finišu SL1210GAE (ovo 1210 sugerira crnu boju u odnosu na originalnu srebrnu), po mnogo višoj cijeni od regularnog MK7 modela i rasprodan je u rekordnom roku.


“Shvatili smo da postoji velika potražnja za „običnom“ verzijom u crnom ovog vrhunskog modela serije 1200. U svojoj upečatljivoj crnoj boji, novi SL-1210G posjeduje istinsku eleganciju” – pojasnio je za What HiFi Technicsov product manager Frank Balzuweit.


Kod uobičajenih analognih DJ gramofona pojavljuje se problem smanjivanja kvalitete zvuka uzrokovan npr. kratkom vibracijom tijekom rotiranja i nepravilnošću rotiranja (eng. cogging). Kod modela SL-1200G, upotreba novog motorića s izravnim pogonom bez željezne jezgre sprječava nepravilnost rotiranja. Također, struktura dvostrukog rotora smanjuje opterećenje ležaja i istovremeno održava visoki zakretni moment te smanjuje sitne vibracije tijekom rotiranja. Ti čimbenici omogućuju reprodukciju toplog, bogatog zvuka s analognih ploča.


Primjenom tehnologije upravljanja motorićem koja je razvijena za Blu-ray uređaje i uključivanjem/isključivanjem pogonskog načina rada ovisno o radnom statusu motorića postižu se visoki početni zakretni moment i stabilnost pri velikoj brzini.


Ručica je izrađena od lake legure magnezija s visokim učinkom prigušivanja, a hladnim vučenjem poboljšane su karakteristike materijala i postignuta je visoka preciznost.


Visoka osjetljivost početnog pokreta postiže se tradicionalnom konstrukcijom kardanskog ovjesa tvrtke Technics kod kojeg se horizontalna os rotacije i vertikalna os rotacije sijeku u središnjoj točki, kao i preciznim ležajevima u kućištu obrađenom rezanjem.


Čvrstoća, izdržljivost i postojanost karakteristike su zbog kojih je SL1200 došao na dobar glas. Konstrukcija modela SL1210G napravljen je da se te karakteristike ne naruše.  Rebrasta obrada gornje ploče od aluminija debljine 10 mm dodana je na prethodnu troslojnu konstrukciju od lijevanog aluminija. Četveroslojna konstrukcija ovog čak 18 kilograma teškog gramofona odlikuje se kombinacijom vrhunske čvrstoće te visokokvalitetne završne obrade i ukupnog dojma.


Kvaliteta košta, u slučaju ovog ikonografskog uređaja koji će biti dostupan tijekom listopada, ona iznosi 4000 eura.