Povijesna nagodba

Surfanje u anonimnom načinu Chromea bilo je sve samo ne anonimno. Google sad mora platiti milijarde odštete

T.I.

Foto Reuters

Foto Reuters

Chromeov anonimni način rada pretvorio je Google u "neopisivu riznicu informacija o korisnicima"Google je sudski prisiljen uništiti milijarde zapisa s podacima o pretraživanju stranica od strane korisnika koji su u Chromeu “surfali” u takozvanom anonimnom načinu rada.


Tužba je podignuta nakon što su korisnici shvatili da Googleova analitika, kolačići i aplikacije dopuštaju neovlašteno praćenje korisnika u “incognito” načinu rada. Tužitelji su ustvrdili kako je tehnološki div na taj način dobio “neopisivu količinu informacija o preferencijama korisnika interneta”.


The Guardian piše da bi nagodba Google mogla stajati čak oko pet milijardi dolara. Po riječima tužitelja, Chromeov anonimni način rada pretvorio je Google u “neopisivu riznicu informacija dopuštajući mu da skuplja podatke o prijateljima, omiljenoj hrani, hobijima, kupovnim navikama i najintimnijim i potencijalno neugodnim stvarima svojih korisnika”.
Uvjeti nagodbe dogovoreni su na saveznom sudu u Oaklandu u Kaliforniji i zahtijeva još odobrenje američke okružne sutkinje Yvonne Gonzalez Rogers. Skupna tužba podignuta je 2020., pokrivajući milijune Googleovih korisnika koji su koristili privatno pregledavanje od 1. lipnja 2016.


Google, prema nagodbi, mora ažurirati objave o tome što prikuplja u “privatnom” pregledavanju. Također mora omogućiti anonimnim korisnicima da blokiraju kolačiće trećih strana na pet godina.


“Rezultat je da će Google prikupljati manje podataka iz privatnih sesija korisnika i da će zarađivati ​​manje novca”, napisali su odvjetnici tužitelja.


David Boies, odvjetnik tužitelja, u izjavi je nagodbu nazvao “povijesnim korakom u zahtijevanju odgovornosti od dominantnih tehnoloških kompanija”.