Mozilla Firefox Update

Stop napornim reklamama: Firefox nas spašava sve i onemogućuje automatsku reprodukciju videa

P. N.

Photo/Mozilla logo 2013.-Wikipedia

Photo/Mozilla logo 2013.-Wikipedia

Mozilla dodaje "autoplay blocking" koji će onemogućiti da se automatski reproduciraju videovijesti i snimke na internetskim stranicama. Internetski preglednik Mozilla Firefox dodaje funkciju automatskog blokiranja automatske reprodukcije video sadržaja. Dodatak će biti omogućen na kompjuterima i androidima. Prvi će se put moći koristiti na Firefoxu 66, koji izlazi 19. ožujka.


Na androidima, novim će dodatkom zamijeniti postojeći, omogućujući tako jednake specifikacije kao i za desktop verziju. Mozilla je još prošle godine objavila da će Firefox prestati s podrškom automatskim audio vizualnim sadržajima zbog nesnosnih reklama, prenosi portal Gadgets.


“Svaka automatska reprodukcija koja se pokrene prije nego li korisnik dozvoli, biti će blokirana prije nego li se stigne reproducirati”, izjavio je inženjer Chris Pearce u objavi Mozille na blogu.
Unatoč zabrani, Firefox će i dalje dozvoliti korisnicima mogućnost odabira “automatskog zvuka” za određene internetske stranice, gdje korisnici to žele. Tim iz Firefoxa će dozvoliti automatsku reprodukciju i ako je korisnik prethodno sam nekoj stranici dozvolio pristup vlastitom mikrofonu ili kameri. Ovo je vrlo važno za stranice koje podržavaju video – konferencije, poput WebRTC-a. 


Mozilla nije prvi preglednik koji se obračunava s napornim automatskim reklamama. Prošle je godine nešto slično radio Chrome, a Microsoft i Apple su sličan “blocker” omogućile za Edge i Safari.


“Trenutno radimo i na blokiranju automatske reprodukcije za audio sadržaj. Isto još nije finalizirano, ali implementacija se može očekivati u ovoj godini”, objašnjava Pearce za Gadgets.