Od Godota do Tolkiena

Što čita milijarder koji želi poslati čovjeka na Mars? Donosimo deset književnih preporuka Elona Muska

Tihomir Ivka

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Na Stanfordu je proveo samo nekoliko dana jer je učenje za diplomu fizičara smatrao gubljenjem vremena. Kad su ga poslije pitali kako je bez pravog formalnog obrazovanja naučio graditi rakete, odgovorio je kratko: „Čitam knjige“U svojim objavama na Twitteru, Elon Musk otkriva pasiju za čitanjem knjiga i redovito ih preporučuje masi od 40 milijuna pratitelja. Pomalo ekscentrični multimilijarder, inženjer i investitor postao je poznat po projektu razvoj električnih automobila Tesla, s kojim je kao svojevrsna avanagarda prošao uspone i padove. Muskova ambicija nije stala na cestama, opčinjen svemirom, bio je dovoljno hrabar da vlastitim novcem financira proizvodnju svemirskih letjelica s krajnjim ciljem kolonizacije Marsa.


S tvrtkom SpaceX  grabio je krupnim koracima naprijed. U samo 6 godina od osnivanja, u rujnu 2008. godine, Falcon 1 raketa postala je prva privatno financirana letjelica koja je postavila satelit u Zemljinu orbitu. Ove godine SpaceX postala je prva privatna kompanija koja je poslala astronaute u orbitu, na Međunarodnu svemirsku satnicu (ISS). Dan traje samo 24 sata i pitanje je kako Musk, uz sve poslovne obveze i aktivnosti stigne još i čitati knjige koje ipak zahtijevaju mir i vrijeme.


Čitanje je zapravo formiralo Muska. U djetinjstvu je manično gutao knjige, među njima i „Seriju o ZakladiIsaaca Asimova iz koje je izveo pouku koje se drži u životu da “trebate pokušati poduzeti niz akcija koje bi mogle produžiti civilizaciju, minimizirati vjerojatnost nastajanja mračnog doba i smanjiti trajanje mračnog doba ako do njega dođe.“ Kako je sam napisao, „Serija o Zakladi“ je kamen temeljac njegovog projekta SpaceX. S 14 godina pročitao je MarxovKapital“.
Završio je višu školu, upisao Stanford no proveo je tamo samo nekoliko dana jer je učenje za diplomu fizičara smatrao gubljenjem vremena. Kad su ga poslije pitali kako je bez pravog formalnog obrazovanja naučio graditi rakete, odgovorio je kratko: „Čitam knjige“.


Prema stranici Most Recommended Books, Musk je najviše preko Twittera, a onda i u drugim prilikama kao što su intervjui, u posljednjih nekoliko godina komentirao, odnosno preporučio dugačak niz od 63 naslova.


Dakle, među Musk preporukama veći dio je onih koje su usko povezane s njegovom misijom, tehnološko-futuristička štiva, kao što je „Life 3.0: Being Human in the Age of Artificial IntelligenceMaxa Tegmarka koja govori o mjestu čovjeka u svijetu umjetne inteligencije, ili „The Big Picture: On the Origins of Life, Meaning, and the Universe Itself“ u kojoj autor Sean Carroll tvrdi da se cijeli svemir može objasniti znanstveno, isključujući tako božansku intervenciju. Musk je veliki Carrollov poklonik i kaže da je sve što napiše vrijedno čitanja. Također duboko cijeni pisanje i pokojnog škotskog SF pisca Iaina Banksa i autora „Igara prijestoljaGeorgea R.R. Martina.


Osim knjiga za tehno i sci-fi frikove, Musk preporučuje i klasične naslove publicistike i beletristike, neke među njima se mogu teže povezati s čovjekom koji sprema dopremiti čovjeka na Mars.


U izboru deset najzanimljivih preporuka Elona Muska ograničili smo se na naslove koje mogu biti zanimljivi i onima što nisu tehno-frikovi i sci-fi zaljubeljenici:


William Bolitho – Twelve Against The Gods


Manje poznata i jedna od omiljenih knjiga Elona Muska je „Dvanestorica protiv bogova“ njegovog južnoafričkog sunarodnjaka Williama Bolitha u kojoj autor raščlanjuje životne motive šarolike grupe povijesnih ličnosti među kojima su Aleksandar Veliki, Napoleon, prorok Muhamed, Isidora Duncan, Kolumbo, Woodrow Wilson. Bolithina teza je da su svi oni bili avanturisti i borili se protiv konvencija i konformizma kako bi stekli slavu (ili zloglasnost). Djelo iz 1929. davno je prevedeno i kod nas, može se online nabaviti iz antikvarijata po cijeni od 50-ak kuna.


Richard Branson – Screw Business As Usual


„Jako volim Screw Business as Usual. Ovakav pristup morao bi prirasti srcu svima“ – napisao je u preporuci za knjigu svog kolege biznismena Richarda Bransona. Knjiga je to ispunjena jednostavnim životnim lekcijama. Branson smatra, a Musk odobrava, da ako se ne obazirete što drugi misle i vjerujete u sebe u životu možete postići sve što zamislite. Činite dobro, zabavite su i novac će doći. I još se jedna poruka vlasnika Virgina provlači kroz cijelu knjigu – nemojte raditi ništa što vam je dosadno jer je to osuđeno na neuspjeh. A i dosadno je. Ova knjiga doduše nije prevedena mod nas, ali dobra zamjena je njegova biografija „Kako sam izgubio nevinost“ na hrvatskom jeziku koja potanko opisuje životnu filozofiju jednog od najuspješnijih biznismena na svijetu i također može poslužiti kao poslovni vodič.


Sam Harris – Lying


Knjižica od stotinjak stranica Sama Harrisa pod nazivom „Lying“ započinje riječima: Među mnogim paradoksima ljudskog života, ovaj je možda najosobniji: Često se ponašamo na način koji će nas zasigurno učiniti nesretnima. Mnogi od nas provode život marširajući otvorenih očiju prema kajanju, žaljenju, krivnji i razočaranju. I nigdje nam se rane ne čine ležernije nanesene i nigdje lakše ne stvaramo patnju nepotrebno nego u lažima koje imamo reći drugim ljudskim bićima. Laž je kraljevski put u kaos. Ova ekspertiza ljudskog laganja kao načina života dojmila se Muska i u preporuku je napisao “Sjajna ilustracija na koricama i mnogo dobrih razloga da ne lažemo!“


Samuel Beckett – Waiting For Godot


Kad ne znamo za bolje ili kad nemamo hrabrosti napraviti promjenu u životu, ostajemo tamo gdje jesmo i trpimo. Život može postati prilično besmislen ako ga svedemo na čekanje. To bi otprilike mogla biti poanta remek-djela teatra apsurda Samuela BeckettaU očekivanju Godota“. Musk kao očita suprotnost Vladimiru i Estragonu iz Beckettove tragikomedije u dva čina pronašao je nešto privlačno u njoj. „Došao sam nedavno do toga da cijenim fenomenalan, apsurdni humor ove knjige“ – zapisao je svoje mišljenje.


Simon Sebag Montefiore – Stalin The Court of The Red Tsar


Domaći izdavač Profil u opisu knjige engleskog povjesničara Simona Sebaga MontefioreaStaljin – na dvoru crvenog cara“ konstatirao je da je život na dvoru crvenog cara bio je sve prije nego li jednostavan: hodalo se po tankom ledu, ubijalo da se preživi, spavalo s pištoljem ispod jastuka; supruge Staljinovih moćnika nestajale su na jedan njegov mig, a njihova djeca živjela su po kodu laži. A ipak, svi do jednog sačuvali su gotovo religioznu vjeru u boljševizam koji je Teror porodio. Treba čitati da se ne ponovi. Sam Musk, usupnut količinom zla napisao je da je ovo „jedna od knjiga toliko mračnih da sam morao stati s čitanjem“.


John Green – The Fault in Our Stars


Vjerojatno najromantičnija knjiga na Muskovom popisu dobrih knjiga je „The Fault in Our StarsJohna Greena. Govori o 16-godišnjoj djevojci koja zna da će umrijeti od agresivne zloćudne bolesti, no novi lijek odgađa kraj. U tom odgađanju upoznaje srodnu dušu, dečka koji se suočava s istom tragedijom. Srceparajuća priča u kojoj nema sretnog kraja. „Moram priznati da mi se sviđa ova knjiga. Tužna, romantična i prekrasno nazvana“ – zapisao je na Twitteru Musk. Po knjizi je snimljena i efektna holivudska verzija. Knjiga je prevedena, može se naći u našim knjižarama.


Naomi Oreskes & Erik M. Conway – Merchants of Doubt


Harvardska profesorica Naomi Oreskes i povjesničar u NASA-i Erik M. Conway u svojoj knjizi „Merchants of Doubt“ detaljno opisuju kako šačica znanstvenika u sukobu interesa, pod utjecajem privatnog kapitala i zainteresiranih političkih moćnika iskrivljuju i zamagljuju istinu o pitanjima koja određuju zdravlje ljudi i sudbinu Zemlje. “Vrijedno čitanja. Isti oni koji negiraju da se može umrijeti od pušenja, negiraju i postojanje klimatskih promjena“ – napisao je u svojoj preporuci Elon Musk. Nažalost, ovaj zanimljivo djelo utemeljeno na činjenicama još čeka hrvatski prijevod.


Will & Ariel Durant – Age of Napoleon


Bračni par Will i Ariel Durant pisali su i izdavali periodično svoj magnum opus „Priča o civilizaciji“ punih 40 godina od 1935. do 1975. godine u 11 tomova, od Sumerana i Egipćana do Napoleonovog doba. Upravo taj zadnji tom o Napoleonu koji mnogi i dalje smatraju najboljom biografijom iz anglosaksonskog kuta gledanje velikog francuskog vojskovođe i državnika, oduševio je Muska, pa je na Twitteru svojim pratiteljima napisao kratko i jasno „Doba Napoleona Willa i Ariel Durant je nevjerojatna knjiga“. Iako je od njezinog originalnog izdanja prošlo 45 godina i dalje je na ovim prostorima ostala neprevedena.


Peter Theil – Zero To One


Zero to One“ naslov je kontraverznog poduzetnika i multimilijardera Petera Theila s kojim se Musk sigurno ne slaže u političkom smislu. Musk za sebe kaže da je socijalist, ali ne u klasičnom smislu te riječi već u smislu traženja najvećeg dobra za sve, dok je Thiel konzervativac koji se zalaže za izolacionističku vanjsku politiku i zatvaranje granica. No, obogatili su se na sličan način ulažući u kompanije koje su poslije postale vrlo uspješne (obojica u PayPal, Thiel u Facebook). „Novi Bill Gates neće stvoriti operacijski sustav. Novi Larry Page i Sergey Brin neće napraviti internetsku tražilicu. Šampioni sutrašnjice neće pobijediti tako da se natječu na današnjem tržištu. Oni će izbjeći konkurenciju, jer će njihov biznis biti unikatan“ – poruka je Thielove knjige. Možda je Musk voli jer je prepoznao sebe u Thielovim rečenicama.


J.R.R. Tolkien -Lord Of the Rings


„Znam da je ovo kliše, ali ovo je moja najdraža knjiga ikad“. Čast najomiljenije Muskove knjige pripalo je „Gospodaru pstenovaJ.R.R. Tolkiena. Epska priča o mladom Hobitu Frodu kojem je pripao teški zadatak da uništi prsten i tako porazi sile zla je ultimativni spoj avanture i fantazije. Prigodan izbor za inovatora i sanjara kakav je Elon Musk.