isključivanje zbog rata

Spotify obustavlja sve usluge u Rusiji nakon uvođenja zakona koji sankcionira širenje “lažni” o ruskoj vojsci

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Glasnogovornik Spotifya naglasio je da je tvrtka uistinu vjerovala da je od kritične važnosti pokušati održati uslugu operativnom u Rusiji kako bi pružili pouzdane i neovisne vijesti te informacije u regijiNakon što je još početkom ožujka uklonio sadržaj RT-a i Sputnika te je zatvorio svoj ured u Rusiji, Spotify sada se odlučio i na novi korak. Naime, najveći glazbeni streaming servis obustavlja svoje usluge u zemlji i to prvenstveno zbog nedavno donesenog zakona koji kažnjava širenje lažnih vijesti o ruskim oružanim snagama s do 15 godina zatvora.


U izjavi za The Verge glasnogovornik Spotifya potvrdio je ovu informaciju naglasivši da je tvrtka uistinu vjerovala da je od kritične važnosti pokušati održati uslugu operativnom u Rusiji kako bi pružili pouzdane i neovisne vijesti te informacije u regiji. No, nedavno doneseni zakoni koji dodatno ograničavaju pristup informacijama, eliminiraju slobodno izražavanje i kriminaliziraju određene vrste vijesti, ugrožavaju sigurnost zaposlenika Spotifya, pa čak i samih korisnika platforme.


Očekuje se da će usluga biti potpuno obustavljena do početka travnja.
„Nakon što smo pažljivo razmotrili naše mogućnosti i trenutne okolnosti, došli smo do teške odluke da potpuno obustavimo našu uslugu u Rusiji“, zaključio je glasnogovornik Spotifya.


Druge tehnološke tvrtke na sličan su način zatvorile usluge u Rusiji kao odgovor na njezinu invaziju na Ukrajinu. Međutim, Rusija je poduzela neke vlastite akcije, uključujući zabranu Metinog Facebooka i Instagrama.