Nove opcije

Spotify daje audio knjige na besplatno slušanje. Ali samo na engleskom jeziku

T.I.

Foto: Spotify

Foto: Spotify

Kad se kod nas otvori Spotify, foldera ili „gumba“ za audio knjige niti nema. Jedina audio knjiga na hrvatskom koja se (kao podcast), može poslušati u cijelosti je iz nekog razloga djelo Douglasa Adamsa „Vodič kroz galaksiju za autostopere“Osim što je najveća online platforma za strimanje glazbe, švedski div Spotify je u istoj liderskoj poziciji po pitanju podcasta, odnosno govornih serija emisija kojima slušatelji mogu pristupiti kad god žele. Kako tvrde, oni su dom za čak 4,7 milijuna podcasta.


Manje je poznato da je Spotify i audio biblioteka. Nije ni čudo, za razliku od glazbe i podcasta taj segment nikad nije bio besplatan publici, dapače čak su i premium pretplatnici dodatno plaćati za svaki pojedini naslov.


U tom vrlo jednostavnom konceptu gdje umjesto čitanja jednostavno slušate glas koji vam čita knjigu, sad će se ipak nešto mijenjati. Da populariziraju ovu mogućnost i skrenu pažnju na koncept koji im ide daleko najslabije što i nije čudno s obzirom da bi se mnogi mogli zapitati čemu uopće tako nešto, osim ako ste slabovidni ili jednostavno nepismeni, u Spotifyju uvode promjene.
Zapravo jednu. Od jučer korisnici Spotifyja u Velikoj Britaniji i Australiji mogu slušati knjige besplatno preko platforme, ali ne neograničeno, već 15 satu mjesečno. Do kraja godine ista će mogućnost biti pružena i korisnicima u SAD-u. Za ostatak svijeta još se ništa ne zna, pogotovo ne za „male“ jezike poput hrvatskog. Pretpostavljamo da bi prevođenje knjiga u audio format na sve moguće jezike bio prilično skup poduhvat, uz vrlo upitnu isplativost.


Kad se kod nas otvori Spotify, foldera ili „gumba“ za audio knjige niti nema. No, kad se u tražilicu ukuca „audioknjiga“ ili „audiobook“ izlazi nešto rezultata unutar Podcast&Shows folderom. Ima nešto trailera knjiga na hrvatskom i srpskom jeziku, a jedina audio knjiga na hrvatskom koja se (kao podcast), može poslušati u cijelosti je iz nekog razloga djelo Douglasa Adamsa „Vodič kroz galaksiju za autostopere“. Zanimljivo, ona ne samo da je prevedena u audio format, nego je objavljena u svojevrsnom raskošnom izdanju. Naime, ne čita je, kako bi se očekivalo jedan glas, već je snimljena u nekoj vrsti radio drame, čita je više glasova uz naglašenu dramatiku.