Falcon 9

SpaceX Starlink: Zbog problema sa softverom ponovno odgođeno lansiranje satelita

Portal Novilist.hr

FOTO/Falcon Heavy Demo Mission, Flickr

FOTO/Falcon Heavy Demo Mission, Flickr

Prvo lansiranje je odgođeno zbog vjetra, a ovo posljednje zbog softverskih ažuriranjaSpaceX ima svoj Falcon 9 koji sjedi na lansirnoj podlozi i čeka na polijetanje. Ranije ovog tjedna vidjeli smo sliku Falcona 9 prepunog prvih 60 SpaceX-ovih Starlink satelita. To lansiranje je odgođeno zbog vjetra s 15. na 16. svibnja.


Lansiranje je ponovno odgođeno 16. svibnja zbog problema sa satelitskim softverom. Novo kašnjenje će trajati otprilike sedam dana dok SpaceX izdaje ažuriranje softvera za satelite. SpaceX je jučer objavio da ažuriraju satelitski softver i ponovno sve provjeravaju, prenosi News Fusion. 


SpaceX naglašava da žele učiniti sve što mogu na terenu da bi maksimizirali uspjeh misije. Izvješća pokazuju da se među 60 satelita nalazi njih nekoliko s mogućim softverskim ili hardverskim greškama. Pretpostavka je da će satelite morati ažurirati ručno, što može potrajati.
Da bi dobio vrstu pokrivenosti sa Starlinkom koju SpaceX želi, na kraju će lansirati oko 1.000 satelita godišnje.Sljedeći prozor za lansiranje Falcona 9 bit će u rasponu od 22. do 24. svibnja. To podrazumijeva da se ništa novo i značajno ne pronađe tijekom ažuriranja i završnih provjera prije lansiranja.


Cilj konstelacije SpaceX Starlink je 12.000 satelita koji lete u niskoj zemljinoj orbiti i omogućuju internetsku vezu bilo gdje na planeti.


SpaceX je dobio FCC odobrenje za svoju konstelaciju Starlink, pod pretpostavkom da lansira najmanje 6.000 satelita u sljedećih šest godina. Izvršni direktor SpaceX-a, Elon Musk, izjavljuje da se u prvim lansiranjima očekuje pogrešno kretanje. Kaže i da je za manju pokrivenost potrebno još šest setova od 60 satelita, a da bi pokrivenost bila veća, treba još barem  12 skupova od 60 satelita.