Nove ambicije

SpaceX Elona Muska namjerava naredne godine lansirati svoj Starship s naftne platforme adaptirane u lansirnu rampu

P. N.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Ranije ove godine podružnica SpaceX-a kupila je dvije bivše naftne platforme i preimenovala ih u Phobos i Deimos po mjesecima planete Mars te ih počela pretvarati u lansirne rampe od kojih će svaka koštati oko 3,5 milijuna američkih dolaraOsnivač SpaceX-a Elon Musk nada se da će platforma za lansiranje u moru Meksičkog zaljeva biti spremna za testiranje Starshipa u nekom trenutku 2022. godine. Starship je dvodjelni svemirski brod sastavljen od boostera pod nazivom SuperHeavy i gornjeg modula za prijevoz tereta i ljudi.


Musk se nada da će taj brod u roku od četiri do šest godina odvesti prve ljude na Mars. Priču o nafnim platformama koje će pretvoriti u lansirne rampe jednom je rečenicom popratio na Twitteru, prenoseći foto montažu drugog korisnika Twittera koja prikazuje viziju kako bi ta rampa usred mora trebala izgledati.

Do sada je tvrtka obavila sve probne letove raketnog sustava nove generacije Mars iz svog razvojnog pogona na obali u malenoj teksaškoj zajednici Boca Chica, mjestu za koje Musk snažmo lobira da se preimenuje u Starbase.


Ranije ove godine podružnica SpaceX-a kupila je dvije bivše naftne platforme i preimenovala ih u Phobos i Deimos po mjesecima planete Mars te ih počela pretvarati u lansirne rampe od kojih će svaka koštati oko 3,5 milijuna američkih dolara.


Musk je ranije ove godine izjavio kako će se Starshipovi transportirati do morskih lansirnih rampi tako što će zapravo letjeti do njih.  Naum SpaceX-a je u skoroj budućnosti koristiti svemirske platforme u moru za lansiranje na Mars, Mjesec i za super brza putovanja na Zemlji.


Dio Muskove izvorne ambicije za Starship uključivao je niz morskih platformi za lansiranje i slijetanje poput Phobosa i Deimosa širom svijeta, a izgleda da će se već sljedeće godine moći vidjeti kako ta vizija oživljava u Meksičkom zaljevu.