Damir Sabol

Sjajan uspjeh hrvatskog startupa: Photomath ima 100 milijuna preuzimanja i investiciju od 6 milijuna

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Photomath je jedna od najpopularnijih edukativnih aplikacija na svijetu, a cilj joj je pomoći korisnicima u rješavanju matematičkih zadatakRIJEKA Čak 100 milijuna ljudi diljem svijeta skinulo je hrvatsku edukativnu aplikaciju Photomath. Hrvatski startup Microblink osnivača Damira Sabola dobio je i šest milijuna dolara svježih ulaganja.


Glavni investitor je američki venture capital fond Goodwater Capital, a u investiciji sudjeluje i Learn Capital, doznaje Netokracija.


Photomath je jedna od najpopularnijih edukativnih aplikacija na svijetu, a cilj joj je pomoći korisnicima u rješavanju matematičkih zadataka. Osim što korisnicima daje rezultat zadatka, Photomath objašnjava i proceduru pomoću koje se došlo do rezultata.
Iako je ova aplikacija tu prije svega kako bi pomogla učenicima i roditeljima, neki je smatraju samo još jednim sredstvom za prepisivanje.


20 milijuna zadataka dnevno


“Svjesni smo da se može koristiti za prepisivanje u nekim slučajevima, ali to je bio problem i kad su se pojavili kalkulatori – bili su smatrani sredstvom za varanje, što je iz sadašnje perspektive apsurdno. I sami korisnici često žele naučiti ili znati, ali ne znaju kako uopće početi”, pojašnjava Sabol u razgovoru za Netokraciju.


Aplikacija je sposobna rješavati čak 20 milijuna zadataka dnevno i objasniti postupak.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević“Ljudima je lako zaboraviti onaj očaj ili osjećaj nemoći kad gledate matematički zadatak i nemate ni najmanju ideju u kojem smjeru krenuti kako biste ga uopće razumjeli, a onda riješili. Mi smo odlučili pomoći kako god treba da naš korisnik bolje razumije, o čemu se radi”, kaže Sabol.


Osnivač Photomatha objasnio je kako aplikacija funkcionira.


Ne može vječno biti besplatno


“Prvo se slika snimljenog zadatka treba pretvoriti u znakove, zatim iz znakova sustav treba shvatiti koja je to formula, te potom iz formule treba kreirati, ne samo korake rješavanja, nego i objašnjenja svih koraka da bi na kraju sve to mogli prikazati korisnicima kroz dobro korisničko sučelje na razumljiv način”, opisuje Sabol u razgovoru za Netokraciju.


Iako je aplikacija dosad bila potpuno besplatna, Sabol otkriva da će se neke značajke početi naplaćivati, a tu praksu uvest će do kraja godine.


“Naravno da ne možemo vječno imati potpuno besplatnu aplikaciju. Mislimo da je to što je osnovna aplikacija besplatna zapravo jako dobra stvar i želimo da su osnovne mogućnosti pristupačne u cijelom svijetu, ali istovremeno intenzivno radimo na tome da monetiziramo napredne mogućnosti koje će biti izuzetno korisne onima koji ih odluče platiti”, kaže Sabol.