Moćna operativna direktorica

S odlaskom desne ruke Marka Zuckerberga, počinje nova era za Facebook, odnosno Metu

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Kad je Sheryl Sandberg dolazila u tvrtku, Facebook je ostvario te godine 272 milijuna dolara prihoda i poslovao s neto gubitkom od 56 milijuna. Već tri godine kasnije, 2011., godinu prije negoli je tvrtka izašla na burzu, prihodi su skočili na 3,7 milijardi dolara s čak 1 milijardom profitaNakon 14 godina partnerstva koje je Facebook, odnosno sad Metu, učvrstilo u na vrhu svijeta društvenih mreža, Sheryl Sandberg, desna ruka Marka Zuckerberga, odlazi iz tvrtke. Sandberg odlazi s pozicije glavne operativne direktorice Meta Platforms Inc , što je zapravo drugo mjesto u hijerarhiji odmah ispod glavnog izvršnog direktora, funkcije koju drži Zuckerberg.


Osim Zuckerberga, Sandberg je – kao iskusna managerica pridošla iz Googlea – bila jedna od najvidljivijih vodećih ljudi Faceboooka i jedan od glavnih arhitekata njegovog poslovanja baziranom na reklamama. Kad je ona dolazila u tvrtku, Facebook je ostvario te godine 272 milijuna dolara prihoda i poslovao s neto gubitkom od 56 milijuna. Već tri godine kasnije, 2011., godinu prije negoli je tvrtka izašla na burzu, prihodi su skočili na 3,7 milijardi dolara s čak 1 milijardom profita. Sad kad je Meta div među društvenim mrežama, cifre su sve nestvarnije. Prošle godine promet je bio 118 milijardi, a profit 39,4 milijarde dolara.


U isto vrijeme, za njene „vladavine“ rasle su kritike na račun Facebooka i u njeno doba tvrtku su pratile razne kontroverze, od optužbi dopuštanja govora mržnje i širenja teorija zavjera, posrednom sudjelovanju u nelegalnom utjecaju na izborne političke procese do online nasilja koje devastirajuće djeluje na mlade ljude…
Objašnjenje njenog odstupanja je prilično jednostavno, iza odlaska se ne kriju veliki sukobi ili razmimoilaženja u strategiji budućnosti razvoja tvrtke, već je riječ o nekoj vrsti zasićenja.


“Kada sam preuzela ovaj posao 2008. godine, nadala sam se da ću na njemu ostati pet godina. Četrnaest godina kasnije, vrijeme je da napišem sljedeće poglavlje svog života” – napisala je Sheryl Sandberg u Facebook objavi.


Jučer po njenoj objavi na Facebooku dionica Mete je pala inicijalno za 4 posto, ali onda se nakon nekoliko sati vratila na prijašnju razinu.


Zna se i tko će zauzeti njeno mjesto, to je čovjek iz postojeće rukovodeće strukture Javier Olivan koji na mjesto glavnog operativnog direktora dolazi s pozicije šefa razvoja Mete.


Personalne promjene na vrhu tvrtke nisu tek puka zamjena velikih igrača, očekuje se da s odlaskom Sheryl Sandberg Meta kreće u novom pravcu poslovanja, da će proizvodi i odjeli tvrtke biti više integrirani i da će se se sad punom snagom baciti na Metaverse projekt.