Pothvat

Ruski astronaut postao čovjek s najduljim vremenom provedenim u svemiru. Trajalo je punih 880 dana

Jakov Kršovnik

Reuters

Reuters

Oleg Kononenko kaže da leti u svemir jer je to ono što voli te da je ponosan na sve svoje uspjehe. Ponajviše na to što rekord za najviše vremena provedenog u svemiru i dalje drži ruski astronautRuski astronaut Oleg Kononenko prošle je nedjelje postao čovjek s najduljim vremenom provedenim u svemiru, nadmašio je svog sunarodnjaka Genadija Padalku koji je proveo 878 dana u svemiru, objavila je ruska svemirska agencija, a prenosi Reuters. Kononenko je oborio rekord u 9 i 30 sati po srednjoeuropskom vremenu u nedjelju, a očekuje se da će ukupno dosegnuti tisuću dana u svemiru 5. lipnja. Do kraja rujna očekuje se da će imati 1.110 dana.


– Letim u svemir zato što volim, a ne zato da bih postavljao rekorde. Ponosan sam na sva svoja postignuća, ali još sam ponosniji zato što rekord za najviše vremena provedenog u svemiru i dalje drži ruski kozmonaut, rekao je 59-godišnji Kononenko za rusku novinsku agenciju TASS, s Međunarodne svemirske postaje koja kruži oko 423 kilometra od Zemlje. Dodaje da je redovito vježbao kako bi se suprotstavio fizičkim učincima »podmuklog« bestežinskog stanja, ali da je tek po povratku na Zemlju shvatio koliko je života propustio, iako se ne osjeća izoliranim. No, nedostaju mu djeca.


– Tek kad se vratite kući nakon stotina dana, postanete svjesniji da su djeca odrasla bez svog tate. Nitko mi ne može vratiti to vrijeme bez djece, rekao je. Kazao je kako kozmonauti sada mogu koristiti videopozive i poruke kako bi ostali u kontaktu s rodbinom, ali pripremanje za svaki novi svemirski let postalo je teže zbog tehnološkog napretka.
– Profesija kozmonauta postaje sve kompliciranija. Sustavi i eksperimenti postaju sve kompliciraniji. Priprema nije postala lakša, rekao je. Kononenkov prvi svemirski let bio je 2008. godine, a trenutno se u svemiru, na Međunarodnoj svemirskoj postaji, nalazi od rujna prošle godine. Međunarodna svemirska postaja je jedan od rijetkih projekata na kojemu SAD i Rusija još uvijek blisko surađuju. U prosincu je ruska svemirska agencija rekla da će s programom suradnje nastaviti do 2025. godine. Ako se vratimo u svemirsku prošlost, podsjetimo da je SSSR prvi lansirao satelit u orbitu Zemlje, Sputnik 1, 1957. godine, a zatim je sovjetski kozmonaut Jurij Gagarin postao prvi čovjek koji je putovao u svemir 1961.


No, nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, ruski svemirski program morao se suočiti s velikim nedostatkom sredstava i korupcijom, piše Reuters. Dužnosnici za vladavine Vladimira Putina više su puta najavljivali da će ruski svemirski programi ponovo postati značajan.