Jaki ugljični otisak

Rudarenje bitcoina i dalje odgovorno za ispuštanje desetina milijuna tona CO2 u atmosferu

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Kad se raščlani struktura načina proizvodnje struje potrošene za rudarenje bitcoina, prema posljednjim podacima iz siječnja 62 posto te električne energije proizvedeno je potrošnjom fosilnih gorivaRudarenje bitcoina, odnosno aktivnost moćnih računala, spojenih na globalnu mrežu, koja se natječu protiv drugih u rješavanju složenih matematičkih zagonetki, troši mnogo električne energije i posljedično odgovorno je za daljnje opterećenje atmosfere stakleničkim plinovima.


Koliko, procijenili su u svom istraživanju znanstvenici s Cambridge Sveučilišta objavljenom danas.


Na temelju podataka o geografskoj rasprostranjenosti rudarenja bitcoina po svijetu i izvorima energije u pojedinim zemljama, izračunali su da će rudarenje ove godine biti odgovorno za emisiju od 48,4 milijuna tona CO2. Za usporedbu, Hrvatska ukupno, računajući tu promet, grijanje, proizvodnju električne energije, industriju…, pušta godišnje u atmosferu manje od 20 milijuna tona CO2 godišnje.
Ova procjena niža je za 14 posto negoli prošle godine, ali je evidentno da rudarenje bitcoina i dalje snažno opterećuje atmosferu stakleničkim plinovima, a time i doprinosi globalnom zatopljenju.


Kad se raščlani struktura načina proizvodnje struje potrošene za rudarenje bitcoina, prema posljednjim podacima iz siječnja 62 posto te električne energije proizvedeno je potrošnjom fosilnih goriva, što je ipak za 3 posto manje negoli prošle godine u isto vrijeme. I dok je potrošnja struje za rudarenje proizvedene u elektranama na ugljen bitno pala, s 47 na 37 posto, puno je više korišteno one proizvedene u plinskim elektranama.


Bitcoin je ove godine više rudaren na obnovljive izvore energije, uključujući tu nuklearnu, solarnu, vjetar i hidroelektrane negoli prošle. Taj je postotak u ukupnoj potrošnji energije potrebne za rudarenje bitcoina s 35 skočio na 38 posto.


Kao što je poznato, bitcoin je ograničen na 21 milijun komada. Do sada je izrudareno 19,161 450, ali se predviđa da bi za ovih preostalih milijun i osamsto tisuća trebalo rudariti do 2040. godine što znači da će rudarenje bitcoina još dugo biti ekološka ugroza s obzirom na veliku potrošnju električne energije.


Možda i iz tog razloga, tvorci po vrijednosti druge kriptovalute ethereuma podvrgli su njen blockchain softverskoj „generalki“ kojom se s „Proof of work“ koncepta prelazi na „Proof of stake“ koncept. Odnosno, ethereum se više ne može rudariti čime je potrošnja električne energije na ethereum pala za 99,95 posto.