Korak u budućnost

Rolls-Royce se pohvalio prvim letom svog električnog zrakoplova

T.I.

Foto: Rolls Royce

Foto: Rolls Royce

Letjelica se u zraku zadržala približno 15 minuta, koristeći bateriju od 6.000 ćelija i tromotorni pogon koji trenutno isporučuje 400 kW (500+ KS), a iz Rolls-Roycea tvrde da će s vremenom postizati brzine veće od 480 km/hTvrtka Rolls-Royce, poznata u zrakoplovnoj industriji po proizvodnji motora, pohvalila se kako je uspješno odradila prvi let svog potpuno električnog zrakoplova “Spirit of Innovation”.


„Usredotočeni smo na stvaranje tehnoloških otkrića koja su potrebna društvu za dekarbonizaciju prijevoza zrakom, kopnom i morem. Napredna tehnologija akumulatora i pogona razvijena za ovaj program imat će implikacije  u budućnosti urbane zračne mobilnosti” – rekao je u priopćenju izvršni direktor Rolls-Roycea, Warren East.


Zrakoplov je poletio s  uzletišta za testiranje vojnih zrakoplova kod grada Amesbury u Wiltshireu u Engleskoj. Letjelica se u zraku zadržala približno 15 minuta, koristeći bateriju od 6.000 ćelija i tromotorni pogon koji trenutno isporučuje 400 kW (500+ KS), a iz Rolls-Roycea tvrde da će s vremenom postizati brzine veće od 480 km/h.
„Spirit of Innovation” je rezultat programa nazvanog Accelerating the Electrification of Flight, ili skraćeno ACCEL, koji uključuje ključne partnere YASA-u, proizvođača elektromotora i regulatora motora u potpunom vlasništvu Mercedes-Benza, te zrakoplovni start-up Electroflight.


Ususret COP26, konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama koja će se između 31. listopada i 12. studenog 2021. godine održati u Glasgowu, program ACCEL dodatni je dokaz položaja Velike Britanije kao jednog od lidera revolucije zrakoplova s ​​nultom emisijom stakleničkih plinova.


“Let pokazuje kako inovativna tehnologija može pružiti rješenja za neke od najvećih svjetskih izazova”. ATI financira projekte poput ACCEL -a kako bi pomogao Velikoj Britaniji da razvije nove sposobnosti i osigura vodstvo u tehnologijama koje će dekarbonizirati zrakoplovstvo. Čestitamo svima koji su radili na projektu ACCEL kako bi prvi let postao u godini u kojoj je Velika Britanija domaćin COP26. ”, rekao je Gary Elliott, izvršni direktor Aerospace Technology Institutea, jedne od institucija koja je stala financijski iza projekta.


Ekološki utjecaj zrakoplovstva je značajan. Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, emisija ugljičnog dioksida iz zrakoplovstva “naglo je porasla u posljednja dva desetljeća”, dostigavši ​​gotovo 2,8% globalne emisije CO2 izgaranjem fosilnih goriva.”


Također, World Wildlife Fund opisuje zrakoplovstvo kao „jedan od najbrže rastućih izvora emisije stakleničkih plinova koji pokreću globalne klimatske promjene“. Dodaje da je zračni promet “trenutno aktivnost s najvećom emisijom ugljika koju pojedinac može napraviti.”