Investicija Tifona

Prve brze punionice za električna vozila na hrvatskim autocestama; ovo su lokacije

Hina

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

Puštanje u rad brzih punionica na autocestama A1 i A6 dio je projekta NEXT-E, koji se sufinancira kroz program Europske unije pod nazivom Instrument za povezivanje Europe, a u kojem Tifon sudjeluje kao član MOL grupeTvrtka Tifon, članica MOL grupe, u utorak je na svoja tri prodajna mjesta na autocestama – Draganić sjever i Draganić jug te Ravna Gora – u rad pustila brze punionice za električna vozila pod brendom MOL Plugee.


Iz Tifona ističu da se radi o prvim brzim punionicama za električna vozila na domaćim autocestama koje povezuju pravac Zagreb – Rijeka te prvima u nizu brzih punionica kojima će se pred turističku sezonu povezati pravac Zagreb – Split.


Najavljuju također da će do kraja svibnja u rad pustiti i brze punionice na svojim prodajnim mjestima na Dobri i Jasenicama.
Puštanje u rad brzih punionica na autocestama A1 i A6 dio je projekta NEXT-E, koji se sufinancira kroz program Europske unije pod nazivom Instrument za povezivanje Europe, a u kojem Tifon sudjeluje kao član MOL grupe.


Predsjednik Uprave Tifona Siniša Komnenović ističe kako je puštanje u rad novih punionica dio njihove strategije razvoja kao člana konzorcija uključenog u projekt NEXT-E, ali i namjere da korisnicima pruže vrhunsku kvalitetu prateći svjetske trendove, posebice na polju zaštite okoliša.


»Od početka ove godine pristižu nam upiti naših korisnika iz cijele Europe o povezivanju obale i kontinenta punionicama za električna vozila, zbog čega smo iznimno ponosni što ćemo im to od danas i omogućiti«, kaže Komnenović.


Inače, MOL Plugee punionice na Tifonovim prodajnim mjestima po prvi put u Hrvatskoj podržavaju brzo punjenje te sve relevantne standarde punjenja (AC i DC) i vozila. Trajanja punjenja tako iznosi od dva do tri sata uz AC punjenje, odnosno 30 minuta uz DC punjenje. Korištenje punionica prvih će mjesec dana odnosno do 16. svibnja biti besplatno, a nakon toga će se normalno (AC) punjenje naplaćivati 54,90 kuna, a brzo (DC) 74,90 kuna po sesiji punjenja, najavljuju iz Tifona.


Europska komisija je sredinom 2017. godine objavila da će u okviru programa Instrument za povezivanje Europe financirati projekt NEXT-E s bespovratnih 18,84 milijuna eura. U sklopu tog projekta bit će postavljene ukupno 222 multi-standardne brze punionice (50kW), kao i 30 ultra-brzih punionica (150-350 kW) za električna vozila duž osnovne mreže i nekoliko koridora osnovne mreže Transeuropske prometne mreže.


Projekt NEXT-E predstavlja suradnju četiri vodeće tvrtke iz sektora električne energije i nafte i plina, koje su udružile snage s proizvođačima automobila kako bi stvorile interoperabilnu mrežu punionica za električna vozila kao alternativu postojećoj mreži benzinskih postaja.


Konzorcij čine tvrtke E.ON grupe (Zapadoslovenská energetika u Slovačkoj, E.ON Češka Republika, E.ON Mađarska i E.ON Rumunjska), MOL grupa (koju predstavljaju podružnice u svih šest država sudionica), Hrvatska elektroprivreda (HEP) u Hrvatskoj, Petrol (u Sloveniji i Hrvatskoj) te Nissan i BMW.