Dualshock Five

Poznat datum izlaska omiljene konzole: PlayStation 5 s dva noviteta u načinu doživljaja igara

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters

Noviteti uključuju potpuno nove vibracije u kontrolerima koje će vas "dublje uvesti u igru".PlayStation 4 je izašao davne 2013. godine. Iako je još uvijek fantastična i moćna konzola, djelomično zahvaljujući nadogradnji PS4 Pro, krajnje je vrijeme izlaska nove verzije. Obavijest o novoj konzoli stiže s Twittera gdje je vijest objavljena na najjednostavniji mogući način: “Play Station 5 stiže za praznike 2020. godine”, stoji u objavi kompanije koju prenosi UNILAD.


Predsjednik i izvršni direktor Sony Interactive Entertainmenta (SIE), Jim Ryan, kaže da možemo očekivati novosti o slijedećoj generaciji igraćih konzola. Na blogu Playstation napisao je: “Danas sam ponosan što dijelim novost da će naša nova generacija konzola nositi naziv PlayStation 5, a lansirat ćemo ju u vrijeme praznika 2020. Novost možda nije veliko iznenađenje, ali htjeli smo ju potvrditi za naše obožavatelje, u vrijeme kada započinjemo s otkrivanjem dodatnih detalja naše vizije o budućim generacijama. Jedan od naših ciljeva je produbiti osjećaj udubljenosti tijekom igranja igara, što nam je omogućeno novim joystickom kojim smo shvatili koliko osjet dodira može produbiti to iskustvo”.


Za novi joystick se pretpostavlja da je riječ o “Dualshocku Five”. 
“Prvo, primjenjujemo povratne informacije da bismo zamijenili tehnološku „tutnjavu“ koja se nalazi u kontrolerima od pete generacije konzola”, dodaje Ryan i otkriva da će novi kontroler sa sobom donijeti dvije ključne promjene.


Jedna je “haptic feedback”, tehnologija koju Steam kontroler već posjeduje  i koja će zamijeniti klasičnu vibraciju koju ima DualShock 4. To znači da će novi joystick omogućiti različite vibracije u različitim situacijama – od one kada udarite u zid igrajući trke do one kada šutnete loptu na nogometnom terenu. Različite teksture i vibracije ovisit će i o primjerice, trčite li kroz travnati teren ili kroz blato.


Drugi novitet su “adaptivni okidači” na gumbima L2 i R2.  Ideja je da se isti drugačije ponašaju ovisno da li  ispaljujete strijelu njima ili ubrzavate vozilo po teškom terenu.


Ne preostaje nam ništa drugo nego čekati studeni ili prosinac sljedeće godine, a Ryan objavu zaključuje zahvalom. “Želim se zahvaliti obožavateljima PlayStationa koji nastavljaju putovanje s nama, dok se krećemo na putu prema budućnosti igara”, prenosi UNILAD.