Oomoguru ekstenzije

Pomoć pri čitanju osobama s disleksijom: Splitski startup razvija alate koji sadržaj na netu svima čine dostupni(ji)m

P. N.

foto: Commons Wikimedia/Kallie Hagel

foto: Commons Wikimedia/Kallie Hagel

Projekt razvoja proizvoda koji će olakšati dostupnost sadržaja, između ostalog i disleksičarima te onima koji imaju poteškoće pri čitanju, sufinancirala je Europska unija...Splitsko-zagrebački startup OmoLab, usmjeren na razvoj alata za pomoć pri čitanju osobama s disleksijom i teškoćama čitanja, osim fonta i mobilne aplikacije razvio je još i inkluzivni widget, softverski dodatak uz kojeg web stranice postaju pristupačne svima koji inače teško čitaju njihov sadržaj. Također, nedavno je izašla i nova verzija Omoguru ekstenzije za web preglednike, uz koju je svakodnevno pretraživanje i čitanje online ugodnije.


U suradnji sa stručnjacima Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, odnosno Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju pod vodstvom prof. dr. sc. Željke Car i izv. prof.dr.sc. Marina Vukovića, ovaj start up dovršio je provedbu akrtivnosti na projektu pod nazivom “Razvoj novih funkcionalnosti Omoguru proizvoda – 2”.


Proizvodi splitskog start up-a važni su jer spadaju u područje digitalne pristupačnosti, što je relativno nova tema na hrvatskom webu. Treba uzeti u obzir da u Hrvatskoj više od petine populacije teže čita sadržaj prezentiran online te da bi sve tvrtke koje na taj način komuniciraju sa svojim korisnicima trebale paziti na prikaz svog sadržaja na webu.
Projekt razvoja proizvoda koji će olakšati dostupnost sadržaja, između ostalog i disleksičarima te onima koji imaju poteškoće pri čitanju, sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 107,14 tisuća kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose 75 tisuća kuna.


– Ovo je već drugi takav projekt u sklopu poziva ‘Inovacijski vaučeri za MSP-ove’ koji je OmoLab proveo s Fakultetom elektrotehnike i računarstva. Jako smo zadovoljni suradnjom sa stručnjacima s FER-a. Posebno nas se dojmilo uključivanje studenata koji su u projekt donijeli neke nove poglede i rješenja za naše ideje, rekao je direktor OmoLaba Petar Reić.