Cyber kriminal

Ovo se tiče i Hrvata: FBI izdao upozorenje na prijevare prilikom transakcija kriptovalutama

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

FBI upozorava korisnike da budu svjesni prijevara korištenjem raznih kanala, poput lažnog predstavljanja kao tehnička podrška, krađe identiteta ili pak zamjene SIM kartice telefona koje je posljednjih godina postalo ekstremno popularno zbog čega je FBI 2019. godine također bio prisiljen izdati posebno upozorenje građanimaPovećanje cijena na tržištu kriptovaluta u tekućoj godini privuklo je pažnju nove generacije cyber kriminalaca koji sve češće ciljaju burze i slična mjesta za razmjenu digitalnih valuta, kao i same kupce i njihove kripto novčanike zbog čega je FBI osjetio potrebu poslati posebno upozorenje svima uključenima.


Kako prenosi Bleeping Computer, FBI upozorava korisnike da budu svjesni prijevara korištenjem raznih kanala, poput lažnog predstavljanja kao tehnička podrška, krađe identiteta ili pak zamjene SIM kartice telefona koje je posljednjih godina postalo ekstremno popularno zbog čega je FBI 2019. godine također bio prisiljen izdati posebno upozorenje građanima.


“Cyber ​​kriminalci ciljaju korisnike kriptovaluta, razmjene i platne platforme u industriji virtualne imovine, što rezultira velikim iznosima financijskih gubitaka za žrtve“ – stoji u upozorenju FBI-a objavljenom putem sustava za distribuciju osjetljivih podataka odabranim skupinama i pojedincima pod nazivom Traffic Light Protocol.
Povećanje broja kriminalaca koji ciljaju one koji drže digitalne valute dolazi nakon što je cijena Bitcoina u travnju porasla na oko 65.000 USD po Bitcoinu. Bitcoin se trenutno trguje na oko 32 tisuće dolara.


FBI je savjetovao financijskim i kripto tvrtkama da provjere podrijetlo e-pošte i pripaze na nedavno otvorene račune, dok one koji kupuju Bitcoin i kriptovalute potiču da koriste višefaktorsku provjeru autentičnosti – što znači da moraju imati pristup najmanje dva uređaja ili račune povezane s platformom. Također se trebaju izbjegavati zahtjevi za preuzimanje, programi za daljinski pristup i bilo kakve neslužbeni komunikacijski kanali neke tvrtke.


Upozorenje dolazi nakon što je FBI prošlog mjeseca zaplijenio oko 4 milijuna dolara u Bitcoinu plaćene napadačima na najveći naftovod/plinovod u SAD Colonial Pipeline koji su tvrtku ucijenili pomoću zlonamjernog softvera.


I policija u Velikoj Britaniji ovog je tjedna objavila da je zaplijenila Bitcoin vrijedan gotovo 250 milijuna dolara u sklopu istrage o pranju novca. U oba slučaja nije poznat točan način na koji je policija povratila kriptovalutu.


“Iako gotovina i dalje ostaje najčešći način izvođenja transakcija u kriminalnom svijetu, kako se digitalne platforme razvijaju, sve češće vidimo kako organizirani kriminalci koriste kriptovalute kako bi prali svoj prljavi novac” – rekao je u izjavi zamjenik pomoćnika povjerenika londonske policije Graham McNulty.