Riješen misterij?

Otkriva li sudska parnica u Miamiju tko je zapravo Satoshi Nakamoto, tvorac bitcoina

T.I.

Foto: YouTube/BBC

Foto: YouTube/BBC

Misterij oko osnivanja bitcoina veliki je razlog zašto je parnica privukla toliku pozornost, posebice jer su obje strane su tvrdile da je Wright ili djelomično ili potpuno odgovoran za stvaranje „izvorne kriptovalute“Nastanak Bitcoina od početka je obavijen velom misterije, ponajprije zato jer ga je stvorio čovjek čije ime se zapravo nije znalo, niti se zna danas. Zna se samo da je on, ili nekolicina njih koji su pokrenula danas senzacionalno uspješni i vrijedni projekt kriptovalute koristio pseudonim Satoshi Nakamoto. Od 2009. godine otkad je bitcoin među nama, mnogi su tvrdili da su upravo oni Nakamoto, i za mnoge se tvrdilo da su to isto. No, nitko od njih nije dobio sudsku presudu koja bi implicirala identitet tvorca bitcoina. Do jučer.


Australski informatički znanstvenik Craig Wright, koji je među poznatim tvrdi da je izumitelj bitcoina, pobijedio je u ponedjeljak u građanskom postupku protiv obitelji preminulog bivšeg poslovnog partnera i stručnjaka za računalne forenzike, Davida Kleimana, koja je potraživala drugu polovicu njihovog zajedničkog portfelja od 1,1 milijun bitcoina čija je trenutna vrijednost oko 56 milijardi dolara.


“Ovo je bio izuzetno dobar ishod i osjećam se potpuno oslobođen svih optužbi” – rekao je Wright u videu objavljenom na Twitteru odmah nakon presude.
Dobro za Wrighta što se uspio obraniti u parnici, no u ovom sudskom postupku za ostatak svijeta važnija je činjenica da je na sudu obitelj Davida Kleimana, Craigovog prijatelja i suradnika koji je preminuo još 2013. godine, tvrdila je na sudu da su njih dvojica zajedno stvorili bitcoin i stekli 1,1 milijun bitcoina. Pitanje je bi li sud donio odluku o bilo čemu po ovom pitanju da Wright ne posjeduje ovu količinu bitcoina, ili da je on sam na sudu tvrdio da on to ne posjeduje. Uglavnom, sud je utvrdio da Wright može zadržati svih 1,1 milijun bitcoina. Drugim riječima, ovo bi mogla biti potvrda da je Wright Satoshi, što tvrdi već pet godina, a malo tko mu vjeruje.


Wright implicirao je u blogu iz 2016. godine da je on Nakamoto, no skepsu kripto zajednice podgrijavala je činjenica da nije premjestio niti jedan od ranih bitcoina za koje se pretpostavlja da ih je rudario Satoshi.


Iako je američki sud stao na stranu Wrighta koji može zadržati svih 1,1 milijuna bitcoina, naloženo mu je da plati 100 milijuna dolara kompenzacijske štete zbog kršenja prava intelektualnog vlasništva u vezi s W&K Info Defense Research LLC, tvrtke koju su Wright i Kleiman zajednički osnovali. Taj će novac ići izravno W&K-u, a ne obitelji Kleiman.


“Izuzetno smo zadovoljni što je naš klijent, W&K Information Defense Research LLC, osvojio 100 milijuna dolara jer je Craig Wright neopravdano uzeo imovinu povezanu s bitcoinima od W&K-a” – prenosi izjavu odvjetnika W&K-a CNBC.


Misterij oko osnivanja bitcoina veliki je razlog zašto je parnica privukla toliku pozornost, posebice jer su obje strane su tvrdile da je Wright ili djelomično ili potpuno odgovoran za stvaranje „izvorne kriptovalute“. Navedenih 1,1 milijun bitcoina su među prvima koji su stečeni kripto rudarenjem, a stručnjaci tvrde da bi netko tko je upleten u bitcoin od početka svakako imao pristup digitalnom novčaniku. Wright je rekao da će dokazati svoje vlasništvo ako pobijedi na suđenju, a također je obećao da će veliki dio svog bitcoin bogatstva donirati u dobrotvorne svrhe, ako dobije slučaj. Vrijeme će pokazati hoće li to i učiniti.