Jack Dorsey

Osnivač Twittera radi na tome da rudarenje kriptovaluta bude dostupno širem sloju ljudi

T.I.

Foto: Flickr/Ryan Lash/TED

Foto: Flickr/Ryan Lash/TED

Industrijom rudarenja bitcoina dominiraju „veliki igrači“ koji si mogu priuštiti kupnju desetaka tisuća ASIC-ova, vrste posebne opreme koja se koristi za "kovanje" novih kripto "novčića", no Dorsey smatra da bi rudarenje bitcoina trebalo biti "jednostavno poput uključivanja platforme u izvor energije"Jack Dorsey, suosnivač i prvi čovjek Twittera, na svojoj društvenoj mreži je najavio da će njegova druga kompanija Square, koja se inače bavi digitalnim plaćanjima, uložiti u izradu sustava za rudarenje bitcoina, koji će biti zasnovan na njihovom vlastitom čipu (custom silicon) i otvorenog koda, pa će ga pojedinci i kompanije moći preuzeti i prilagođavati svojim potrebama.


Cilj je učiniti kripto rudarstvo – proces stvaranja novih bitcoina rješavanjem sve složenijih računalnih problema – pristupačnijim, baš kao što je Squareova prvotna vizija bila olakšati malim tvrtkama i neovisnim vlasnicima plaćanje kreditnim karticama. Danas industrijom rudarenja bitcoina dominiraju „veliki igrači“ koji si mogu priuštiti kupnju desetaka tisuća ASIC-ova, vrste posebne opreme koja se koristi za “kovanje” novih kripto “novčića”, no Dorsey smatra da bi rudarenje bitcoina trebalo biti “jednostavno poput uključivanja platforme u izvor energije”.


„Rudarenje treba biti više distribuirano. Što je decentraliziranije, bitcoin mreža postaje otpornija. Danas nema dovoljno poticaja za pojedince da sami prevladaju složenost rudarenja. ” – napisao je Dorsey u tweetu.
Tim koji vodi Jesse Dorogusker, voditelj hardvera na Squareu, počet će proučavati tehnologiju neophodnu za realizaciju ovog projekta, kao i onog za izgradnju kripto novčanika.


“Inkubirat ćemo projekt sustava za rudarenje bitcoina unutar hardverskog tima Squarea, počevši od arhitekture, dizajna i izrade prototipova učinkovitijeg silicija, algoritama raspršivanja i arhitekture napajanja. Izgradnja snažne jezgre u čipu je samo početak. Za postizanje vrijednosti koju zamišljamo potreban je čitav niz – čip, hardver, softver, proizvodnja i inovativna distribucija koja nam može pomoći da podržimo cijeli svijet ” – napisao je Dorogusker u tweetu.


Najava sa Squarea dolazi u pravo vrijeme s obzirom da su Sjedinjene Američke države prvi put zasjenile Kinu kao vodeću svjetsku destinaciju za rudare bitcoina. I to tako da energija potrošena na rudarenje ne proizvodi teške ekološke posljedice. Država Washington je meka za rudarske farme na hidro pogon. Država New York proizvodi više hidroelektrične energije nego bilo koja druga država istočno od Stjenjaka, a svoje nuklearne elektrane računa u svoj cilj nulte emisije ugljika. Istovremeno, udio obnovljivih izvora energije u Teksasu je u konstantnom porastu, pri čemu 20% energije dolazi od vjetra. Teksas također ima dereguliranu električnu mrežu koja korisnicima omogućuje odabir između pružatelja električne energije, a uz to su tamošnji politički lideri pro-kripto.


“Ako želite preseliti stotine milijuna dolara opreme za rudarenje iz Kine, želite biti sigurni da imate geografsku, političku i jurisdikcijsku stabilnost. Također želite biti sigurni da postoje zaštite privatnog vlasništva nad imovinom koju premještate ” – naglasio je Darin Feinstein, suosnivač tvrtke Core Scientific.


Dorsey je veliki zagovornik kriptovaluta, a posebice bitcoina. U kolovozu je rekao da je osobno počeo „kovati“ bitcoin, uz pomoć davatelja usluga rudarenja bitcoina Compass. Ove je godine pokrenuo i zakladu ₿Trust koja će se baviti razvojem bitcoina i povećanjem njegove prisutnosti na tržištima na kojima još nije ušao u širu upotrebu, kao što su Indija ili Afrika.