Znakovit potez

Omogućavanjem direktne kupovine kriptovalutama, Konzum ne da ide u korak sa svjetskim trendovima, već i malo ispred njih

T.I.

Eksperiment neće stati na online trgovini, uskoro će ova pogodnost biti moguća i u Konzumovim „fizičkim“ prodavaonicama. Prvo u onima koji imaju samonaplatne blagajne, a takvih je 60, a ubrzo nakon i u svih 630 manjih, srednjih i većih prodavaonica diljem HrvatskeIako se čini da su kriptovalute u posljednje vrijeme sveprisutne, sve više ih ima, sve više ih se „rudari“ i sve više ljudi ih kupuje i trguje njima, ipak njihov ulazak u mainstream trgovinu daleko je od opće prihvaćenog. Za primjer, najveća online trgovina na svijetu Amazon još ne prima kriptovalute kao sredstvo plaćanja, dapače, ovu su jesen i priopćenjem otklonili mogućnost da se spremaju na tako nešto. Veliki trgovački lanci poput Walmarta i tehnološke tvrtke kao što je Apple još ne primaju kriptovalute…Neki drugi da, poput Starbucksa i Microsofta, ali čini se da prihvaćanje ipak ode stidljivo i da nekako najteže ide kod velikih trgovačkih lanaca koje svoje poslovanje temelje na gotovini i kartičnom plaćanju.


Na našem domaćem tržištu svjedoci smo da je, od malih trgovina do trgovačkih lanaca jedino sredstvo plaćanja gotovina u službenoj valuti, odnosno bankovne kartice. Kad najveći domaći trgovački lanac odluči zagaziti u nepoznato i prihvatiti kriptovalute kao sredstvo plaćanja, to je velika stvar i kako bi rekli u anglosaksonskom svijetu, „gamechanger“.


Da, nakon duže pripreme upravo to je napravio Konzum. Od danas, na njihovoj online trgovini kriptovalute su dobile pravo građanstva, odnosno postale službena metoda plaćanja. Ovim potezom fizičke i pravne osobe, vlasnici kriptovaluta, mogu kupovati i plaćati namirnice, higijenske i kućanske potrepštine te druge proizvode iz ponude Konzumove online prodavaonice s više od 12.000 artikala.
I taj eksperiment tu neće stati, kako je danas objavljeno, uskoro će ova pogodnost biti moguća i u Konzumovim „fizičkim“ prodavaonicama. Prvo u onima  koji imaju samonaplatne blagajne, a takvih je 60,  a ubrzo nakon i u svih 630 manjih, srednjih i većih prodavaonica diljem Hrvatske.


Plaćanje kriptovalutama Konzum uvodi u suradnji s domaćom fintech kompanijom Electrocoin i njihovim sustavom nazvanim PayCek, prvim hrvatskim procesorom plaćanja za kriptovalute. U Konzumovoj online prodavaonici za plaćanje će se moći koristiti devet različitih kriptovaluta – bitcoin (BTC), ether (ETH), bitcoin cash (BCH), EOS, DAI, ripple (XRP), stellar lumen (XLM), tether (USDT) te USDC.


Plaćanje kriptovalutama slično je kartičnom kupovanju online. Kad se napuni košarica u online trgovini, odsad će kupci moći birati još jednu opciju, da plaćaju kriptovalutama. Kad se odabere kriptovaluta koju kupac posjeduje, prikazat će se iznos u njezinoj protuvrijednosti naspram kune, te generirati QR kod i adresa za uplatu, nakon čega će kupac jednostavno skenirati QR kod isključivo osobnim kriptonovčanikom.


S obzirom da tečaji kriptovalute mogu varirati iz minute u minutu, sustav PayCek jamčit će kupcu prilikom pokretanja transakcije fiksiranu tečajnu protuvrijednost u vremenu dovoljnom za njezino uspješno izvršavanje.


Mora se priznati, ovo je vrlo zanimljiv i avangardan potez najvećeg domaćeg trgovačkog lanca koji ne da ide u korak sa svjetskim trendovima, već i malo ispred njih. Je li i riskantan, to će pokazati vrijeme. Drugi veliki trgovački lanci u EU eventualno imaju mogućnost kupovanja darovnih kartica pomoću bitcoina i drugih kriptovaluta koje se onda mogu koristiti kao sredstvo plaćanja u trgovinama.


Koliko znamo, zasad ne postoji slučaj na području EU da najveći trgovački lanac u nekoj zemlji podržava prodaju svojih proizvoda kriptovalutama direktno, a kamoli da istu uslugu uvodi u svoje „fizičke“ trgovine.