Tehnološki napredak

OGROMAN POMAK Tetraplegičar u egzoskeletu pomicao ruke i noge svojim – mislima

P. N.

Foto YouTube screenshot

Foto YouTube screenshot

Već sam zaboravio kako je to stajati, zaboravio sam koliko sam visok. Bilo je jako teško jer je to kombinacija različitih mišića i pokreta – rekao je Thibault o ovome izazovnom pothvatuFrancuz Thibault u nesreći u noćnom klubu prije četiri godine pao je s visine od 15 metara i tako ostao nepokretan zbog teške ozljede leđne moždine. Tehnološkim razvojem egzoskeleta Thibault je ponovno dobio nadu u bolju budućnost – mislima može kontrolirati svoje pokrete u egzoskeletu, prenosi BBC.


Tetraplegičar je ovom napravom uspio pomicati sva četiri uda putem moždanih signala koje je robotsko odijelo zabilježilo i interpretiralo. Francuski znanstvenici postavili su uređaj za snimanje između pacijentovog mozga i lubanje s obje strane glave, a implantati su sadržavali elektrode koje sakupljaju moždane signale i prenose ih algoritmu koji ih dekodira. Prikupljeni signali su zatim poslani u odijelo egzoskeleta kako bi se mogao pomicati.


Iako dobiveni pokreti nisu blizu toga da osoba slobodno hoda, ipak je ovo velik pomak prema što kvalitetnijem životu nepokretnih osoba, a više istraživanja i eksperimenata bi svakako pomoglo u tome.

Francuz je ovaj događaj opisao kao da je „prvi čovjek na Mjesecu“, a da bi implantati radili morao je trenirati uređaj kako bi razumio njegove misli. Zbog toga je čak 95 dana trenirao algoritam, a još 45 dana odijelo na njegove moždane signale. Jedan od treninga bio je pomicanje digitalnog avatara preko ekrana u Pong igrici.


– Već sam zaboravio kako je to stajati, zaboravio sam koliko sam visok. Bilo je jako teško jer je to kombinacija različitih mišića i pokreta. Jako je impresivno – rekao je Thibault o ovome izazovnom pothvatu.