Rodno neutralni

Novosti iz Googlea: ove bi godine na “smartphone” trebali stići novi, rodno neutralni emotikoni

Portal Novilist.hr

FOTO/Google, Emojipedia

FOTO/Google, Emojipedia

Na googleovoj "Emojipediji" gotovo se svakodnevno može vidjeti nova kolekcija popularnih "emojija" ili "smajlića". Ove bi se godine na pametnim telefonima trebali pojaviti novi omiljeni “smajlići”, “emotikoni” ili “osjećajnici”. Emotikoni će predstavljati treći spol, pa stoga više neće postojati isključivo samo ženski ili samo muški emotikon.


“Spol ima mnogo iznimaka i detalja i mnogi su aspekti bili raspravljeni u prethodnim dokumentima. Ovaj dokument bilježi namjeru Googlea da koristi spolno neutralne dizajne”, stoji u izjavii Jennifer Daniel koju prenosi The Sun.


FOTO/Google, Emojipedia


FOTO/Google, Emojipedia

Takve emotikone do sada su već uveli Apple, Facebook, Microsoft i Samsung. Prema Googleu, nemaju svi ljudski emotikoni opcije koje su rodno neutralne. Stoga će se takvi dizajnirati. 


“Svaki emotikon koji već ima posebne opcije za ženu ili muškarca neće se promijeniti s ovim novitetima. Spol ne ide nikamo, dobiva treću opciju”, stoji na Emojipediji. Prema podacima s Emojipedie, emotikoni bi trebali stići ove godine, ali ne zna se točno kada.