Ne odustaju

Novi val poziva s međunarodnih brojeva: Ne javljajte se, prevaranti imaju dva scenarija

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Pozivi stižu iz Rumunjske, Norveške, Irske i Cipra. Korisnici javljaju, a pozivi se ponavljaju nekoliko puta dnevno.Krenuo je novi val opetovanih međunarodnih poziva prema mobilnim korisnicima u Hrvatskoj.


Kako piše Večernji, pozivi stižu iz Rumunjske, Norveške, Irske i Cipra. Korisnici javljaju, pozivi se ponavljaju nekoliko puta dnevno.


Dva su scenarija iza ovih poziva.


Prvi i drugi scenarij
U prvom je zvonjava kratka, toliko da se zabilježi propušten poziv, a onima koji su se javili, veza se odmah prekida.


Onima koji su uzvratili poziv, veza se uspostavi, ali nitko se ne javlja s druge strane.


U drugom scenariju, s tih istih destinacija, pozivatelji su se javili te nudili korisnicima kredite, osiguranja te kupnju dionica i kriptovaluta.


Operatori i regulatorna agencija HAKOM kažu da se pokušaji prijevare putem mobilnih međunarodnih poziva s jačim ili manjim intenzitetom neprestano događaju.


U prvom slučaju, kada zvonjava traje kratko, a u slučaju da se korisnik i javi, pozivatelj prekida poziv, klasičan je i već isproban oblik prijevare.


U tom slučaju cilj je pozivatelja, koji najčešće nazivaju s udaljenih destinacija, da se uzvrati propušteni poziv kako bi prevaranti ostvarili dobit temeljem troškova za interkonekciju na međunarodnoj razini.


Savjet HAKOM-a


Stoga, savjetuju iz HAKOM-a, korisnici trebaju biti oprezni kad propuste poziv s nepoznatog broja, posebno ako su u pitanju međunarodni brojevi.


Također, napominju u HAKOM-u, kako većina telefonskih uređaja nudi mogućnost zabrane pojedinačnih brojeva, savjetuju svim korisnicima da aktiviraju ovu mogućnost i blokiraju određeni broj te svome operatoru jave da sumnjaju na prijevarne pozive/poruke s određenog broja.


U slučaju kada se korisnik ipak javi na poziv nema nikakve opasnosti po korisnika, kažu iz HAKOM-a.


Koliko to košta?


U Hrvatskoj se dolazni pozivi ne mogu naplatiti. Potvrđuju to i iz A1 Hrvatske, dodajući da je u slučaju povratnog poziva moguća povećana naplata prema važećem cjeniku, ovisno o destinaciji broja koji se zove.


To bi značilo otprilike oko kune i pol po minuti za zemlje EU, a više od 10 kuna po minuti ako poziv dolazi iz drugih svjetskih zemalja.


Cjenici su uglavnom slični za sve domaće operatore.


Prodaja osiguranja i kriptovaluta


Kada se događaju pozivi s korisniku nepoznatih brojeva iz EU/EEA cilj je uglavnom da se pozivatelj javi jer se nudi neka usluga, na primjer prodaja životnog osiguranja, financijske usluge i savjetovanja, trgovina kriptovalutama.


Pozivi dolaze, primijećeno je, uglavnom iz Velike Britanije (+ 44), Francuske (+ 33), Grčke (+ 30) i Njemačka (+ 49) i tu se uglavnom ne radi o prijevari, već o telefonskoj prodaji.


No, pripazite, ako pozivatelj traži detaljne podatke vašeg računa, moguće je da se radi o organiziranoj telefonskoj prijevari, a jedini savjet je ne otkrivati nikakve osobne podatke, blokirati broj, te prijaviti pozivatelja, piše Večernji.