Googleov novitet

Novi alat za prevođenje pretvara jedan jezik u drugi i pritom čuva originalni glas govornika

Portal Novilist.hr

FOTO/Google, Picryl

FOTO/Google, Picryl

"Translatotron" je prvi end-to-end model koji može izravno prevesti govor iz jednog jezika u drugi jezik," pišu iz GoogleaGoogle je najavio novi alat za prevođenje koji jedan zvučni jezik pretvara u drugi i pritom čuva izvorni glas govornika, prenosi Daily Mail.


Novi sustav tehnološkog diva radi bez potrebe da ga prije pretvorite u tekst. Alat je prvi u svojoj vrsti, i zadržava glas izvornog govornika i čini ga “realističnijim”, kaže tehnološki div.


Google tvrdi da će sustav, nazvan “Translatotron”, moći zadržati glas izvornog govornika nakon prijevoda, a istovremeno će se bolje razumjeti riječi.
Može izravno prevesti govor iz jednog jezika u drugi jezik, bez oslanjanja na srednji tekstualni prikaz na bilo kojem jeziku, kao što je potrebno u kaskadnim sustavima.


“Translatotron” je prvi end-to-end model koji može izravno prevesti govor iz jednog jezika u drugi jezik,” pišu iz Googlea.


Trenutno sustav Google „Prevoditelja“ koristi tri faze. Automatsko prepoznavanje govora, koje prepisuje govor kao tekst; strojno prevođenje, koje prevodi tekst na drugi jezik; i sintezu teksta u govor, koja koristi tekst za generiranje govora.


Tehnološki div sada kaže da će koristiti jedan model bez potrebe za tekstom.


 „Ovaj sustav izbjegava podijeliti zadatak u zasebne faze“ objavljuju na blogu softverski inženjeri Ye Jia i Ron Weiss. Prema njima, to će značiti bržu brzinu prijevoda i manje pogrešaka, navodi Daily Mail.


Sustav zadržava glas govornika korištenjem spektrograma, vizualnog prikaza zvučnih valova, kao njegovog ulaza. Zatim se ti spektrogrami generiraju, oslanjajući se na neuronski „vocoder“ i zvučni koder, što znači da vokalne osobine govornika ostaju iste kad se prevedu.


„Vocoder“ je digitalni modifikator zvuka, koji od vokala (glasa) pravi višeglasnu vokalnu pratnju (ili prateće vokale). Google priznaje da sustav treba poboljšati daljnjim razvojem algoritma.


Objavljeni zvučni isječci bili su više ‘realistični’ nego glas stroja, ali još uvijek nepogrešivo generirani računalom.