Spolna diskriminacija?

Nova tužba protiv Muska jer je u masovnim otkazima na Twitteru češće otpuštao žene

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Disparitet je posebno vidljiv kod visoko obrazovane, inženjerske radne snage. U tom segmentu od ukupnog broja žena otpušteno čak 63 posto, a muškaraca tek 48 postoNovi problemi za Elona Muska nakon preuzimanja Twittera i prilično kaotične vladavine su na pomolu, ovaj put zbog otkaza polovici zaposlenika društvene mreže.


Naime, svjetske agencije javljaju da je federalnom sudu u San Franciscu predana kolektivna tužba po kojoj se Muska optužuje da je neproporcionalno više otpuštao žensku od muške radne snage u masovnim otkazima početkom studenog kad je firmu moralo napustiti 3700 ljudi. Tužbu su podnijele dvije bivše djelatnice Twittera kojima je također zahvaljeno na suradnji početkom studenog, i temelje je na kalifornijskim i federalnim zakonima koji priječe spolnu diskriminaciju na poslu.


Tužba je potkrijepljena brojkama, navodi se da je otpušteno 57 posto ukupne ženske radne snage, u odnosu na 47 posto muške.
Kad se gleda samo obrazovanija radna snaga, odnosno inženjeri, stvari su tu još radikalnije. Čak 63 posto od žena na inženjerskim pozicijama je otpušteno, a 48 posto među inženjerima muškarcima.