Zaštita

Nova Facebookova politika usmjerena na zaštitu djece: Kontrolirat će tko kontaktira maloljetnike

P. N.

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Facebook bi mogao početi paziti na korisničke račune koji izrađuju serijske zahtjeve za "chat" s maloljetnicima s kojima nisu "spojeni".Facebookov Mark Zuckeberg je ranije ove godine najavio planove kompanije za enkripciju poruka na svim svojim platformama. Od tada, vlasti diljem svijeta su pokušale uvjeriti društvenu mrežu da ne ide u tom smjeru, upozoravajući javnost da bi to moglo dozvoliti predatorima da ciljaju djecu te naštetiti vlastima da istražuju slučajeve koji uključuju seksualno iskorištavanje djece, prenosi Engadget. 


Sada, šefica globalne sigurnosti Facebooka, Antigone Davis, otkriva da je kompanija proteklih godina razvijala načine zaštite djece od predatora na platformama. Facebook to nastavlja razvijati i nastavlja s planom enkripcije. 


Za Financial Times otkriva da je Facebookov cilj preusmjeriti fokus sa označavanja i uklanjanja sadržaja, prema preventivnim mjerama (načinima za zaustavljanje predatora u kontaktiranju žrtvama).
“Kada pronađete sadržaj, problem je što je šteta već učinjena. Na kraju, želite spriječiti takav sadržaj da se unaprijed podijeli ili stvori. Dakle, način na koji razmišljamo o ovome jest – kako možemo zaustaviti ove veze?”, kazala je.


Facebook bi mogao početi paziti na korisničke račune koji izrađuju serijske zahtjeve za “chat” s maloljetnicima s kojima nisu “spojeni”. Mogao bi implementirati i “uzbune” za ljude velike dobne razlike tijekom privatnog razgovora na Messengeru i Instagramu te za račune koji pokušavaju kontaktirati maloljetnike, a prethodno su blokirani od strane drugih ljudi. 


Ovo bi “češljanje” moglo početi u javnim dijelovima Facebooka ili Instagrama, a kompanija bi mogla početi pretraživati fotografije za komentare kojima bi pronašla račune s uzorkom lošeg ponašanja. David kaže da kompanija testira kako bi izvještavanje učinila pristupačnijim u “osjetljivim trenucima kada to korisnici najviše trebaju te kada ih netko blokira ili izbriše”, prenosi Engadget.


Hoće li mjere biti dovoljne za zaštitu djece, vrijeme će pokazati. Facebook kaže da usko surađuju sa stručnjacima s područja zaštite djece prije nego li lansiraju “end to end” enkripciju, ali neprofitna organizacija “Internet Watch” izjavljuje da je kompanija možda pristupila tek jednoj organizaciji u Americi.