Stvarna stvarnost

Nogomet pete generacije: 5G tehnologija donosi revoluciju u stvarne sportove

Vladimir Mrvoš

Foto Goran Kovačić / PIXSELL

Foto Goran Kovačić / PIXSELLKašnjenje internet signala, jedan je od glavnih razloga što se sve više razmišlja o nužnosti primjene 5G tehnologije. Taj novi mrežni koncept, kombinira prednosti fiksne i mobilne komunikacije i ne samo da pruža veću brzinu, nego ima i svoju ugrađenu mrežnu inteligenciju. Početkom ove godine Hrvatski Telekom pokrenuo je modernizaciju radijske pristupne mreže. Ta će mreža omogućiti uvođenje 5G tehnologije u trenutku kad se za nju dodijeli potrebni radio-frekvencijski spektar. Projekt obuhvaća modernizaciju infrastrukture, transportnih kapaciteta i same radijske opreme.


Završetak modernizacije radijske pristupne mreže na području Istre, čime su se stvorili preduvjeti za implementaciju 5G mreže na tom području, Hrvatski Telekom obilježio je u Puli demonstrirajući funkcionalnosti mreže pete generacije na prvoj 5G opremi na 3,5 GHz frekvencijskom spektru u Hrvatskoj.


VR – »realni« nogomet


Nogometaši NK Istre Elvis Trešnjić i Antonio Gračić su na improviziranom terenu uspješno tehnicirali, koristeći VR naočale koje reproduciraju snimku što se u realnom vremenu prenosila putem 5G mreže. Maksimalna ostvarena brzina prijenosa po korisniku je 1,4 Gbit/s i kašnjenje od oko 3 ms na radijskom sučelju, i upravo je to kašnjenje ključna razlika u mogućnostima 5G tehnologije u usporedbi s mrežama starije generacije. HT je pokazao realne mogućnosti 5G tehnologije koja se očekuje na području Republike Hrvatske u 2020. godine, a koja je tek prvi korak u razvoju 5G tehnoloških mogućnosti.


Do kraja godine u Rijeci
Tako je Istra postala prva regija u zemlji na čijem je području instalirana najmodernija oprema koja uključuje dodatne kapacitete 4G mreže i najnovije funkcionalnosti (IoT). Do kraja 2019. godine Hrvatski Telekom planira modernizirati radijsku pristupnu mrežu na području cijele Hrvatske, a prvi korak je već i ostvaren – u prvoj polovici godine, HT je zamijenio svih 137 starih s novim, 5G-kompatibilnim baznim postajama na području Istre. Od početka srpnja aktivnosti su nastavljene na području grada Zagreba, a do kraja godine puna funkcionalnost nove mreže očekuje se i na području Rijeke.


Udvostručenje kapaciteta


Riječ je o uvođenju SRAN (Single RAN) koncepta, kojim se osigurava koegzistencija 2G, 3G, 4G i 5G na istoj opremi, što omogućuje trenutno udvostručenje kapaciteta 4G mreže i najnovije funkcionalnosti poput IoT-a. Svim će HT korisnicima biti na raspolaganju povećani kapaciteti, koji će osigurati nesmetano korištenje HT mobilnih usluga čak i u najfrekventnijem razdoblju dana. Nova radijska oprema, koja se dijelom projektira i proizvodi i u Ericssonu Nikola Tesla, realizira u tzv. feederless (bez-kabelskom) načinu, kojim se potpuno dokidaju dugačke kabelske trase i njihovi gubici te optički prijenos dovodi do antene, gdje su smještena i radijska pojačala.


Na ovaj način nova oprema osigurava bolju 3G i 4G pokrivenost, uz značajno manju potrošnju električne energije.


Za demonstraciju u Puli implementirana je nova 5G radijska postaja, 5G aktivni antenski sustav koji uključuje MIMO tehnologiju (više prijemnih i odašiljačkih antena) te je korišten i prototip 5G korisničke opreme.


5G je industrijska revolucija


– Hrvatski Telekom se stalno priprema za novu eru tehnoloških promjena s odgovarajućom mrežom i uslugama, a prvi u Hrvatskoj uveo je i 5G. Iako digitalizacija već nudi fantastične mogućnosti, 5G će poput interneta sve društvene, gospodarske i tehnološke procese podići na novu razinu, osiguravajući još bolje mogućnosti i kvalitetu života za sve nas. 5G je pravi skok, industrijska revolucija koja transformira proizvodni sektor, zdravstvo, obrazovanje, prijevoz i gotovo svaki aspekt života, kaže Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma zadužen za tehniku i informacijske tehnologije.