Krivi e-mail

New York Times greškom ponudio popust milijunima čitatelja

Ivana Kocijan

Posebna ponuda je bila namijenjena za samo 300-tinjak bivših pretplatnika koje je New York Times popustima želio privući natrag, a uključivala je 50 posto povoljniju cijenuOko osam milijuna čitatelja u srijedu je dobilo e-mail New York Timesa s ponudom posebnog popusta namijenjenog onima koji su odustali od pretplate na novinsko izdanje lista. Ne bi to bio nikakav problem da posebna ponuda nije bila namijenjena za samo 300-tinjak bivših pretplatnika koje je New York Times popustima želio privući natrag.


Primamljiva je ponuda, konkretno, uključivala pedeset posto povoljniju cijenu 16-tjedne dostave novina na kućnu adresu. Pogreškom neimenovanog djelatnika lista e-mail je upućen na adrese mnogo većeg broja čitatelja od planiranog.


Neočekivan je događaj izazvao pravu buru na društvenim mrežama poput Twittera i Facebooka čiji su se korisnici pobojali da iza svega stoji hakerski napad na kompjutorski sustav New York Timesa. Kaos je izazvala i poruka na Twitter profilu lista u kojoj je pisalo »Ako ste danas od nas dobili e-mail o otkazivanju pretplate na NYT, ignorirajte je. Nismo je mi poslali.«
Međutim, glasnogovornica njujorških novina Eileen Murphy jučer je poručila da je u pitanju bila ljudska pogreška te da hakeri nisu ugrozili sigurnost novine.


– Iz New York Timesa pogreškom je poslan e-mail koji je trebao biti poslan jako malom broju pretplatnika, ali je umjesto toga poslan velikom broju osoba koje su ranije ustupile svoje e-mail adrese New York Timesu. Žao nam je zbog pogreške. Prva je poruka na Twitteru bila pogreška i ispričavamo se zbog toga, piše u priopćenju lista.


Zbog neplanirane pogreške, e-mail adrese New York Timesa zatrpali su zahtjevi za popustima, a list je bio prisiljen odobriti ih čitateljima koji plaćaju punu pretplatu i nemaju namjeru odustati od nje. Ipak, u »akciju« nisu uključeni čitatelji koji su e-mailove s posebnom ponudom dobili greškom.