Polufinale natječaja

NASA suzila izbor imena za novi rover Mars 2020: Među nazivima i legendarni “Fido”

P. N.

FOTO/NASA/JPL-Caltech

FOTO/NASA/JPL-Caltech

Volonteri su ukupno 28 tisuća prijava smanjili na 155 polufinalista.NASA definitivno ima otvoren um kada su u pitanju imena za njihov Mars 2020 rover. Ime bi na kraju moglo biti jednostavno poput  “Wonder” ili neobično poput “Propulsion Major Crater”, prenosi MSN.


NASA je objavila listu polufinalista u svom natječaju za imenovanje rovera. Natječaj je bio otvoren za američku djecu u dobi između vrtića do kraja osnovne škole.


Volonteri su ukupno 28 tisuća prijava i eseja smanjili na 155 polufinalista. Među predloženim imenima, Tenacity, Determination, Ingenuity, Inspiration, Possibility, Perspective i Perseverance su se nekoliko puta ponavljali.


Neka su imena oblikovana kao kreativni akronimi, poput primjerice Fido (Fearless Information Data Officer), Aliett (Ancient Life Investigator Of Extra Terrestrial Turf) i Ride (Revolutionizing Interplanetary Discoveries and Exploration). 
Na stranici Future Engineers se mogu pregledati svi ulazi, pročitati eseji i navijati za favorite. Hoće li se novi rover zvati Dusty (jer je Mars prašnjav), ostaje nam čekati i doznati.