Dio Artemis Programa

NASA po prvi put u svojoj povijesti planira posjetiti tamnu stranu Mjeseca

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Suprotno od Mjesečeva lica koje je stalno okrenuto prema Zemlji, pogodno za slijetanja, ono skriveno je „grubo“, prepuno planina i kratera, a dodatan izazov je komunikacija s lunarnim robotom pošto je tamna strana Mjeseca uvijek okrenuta suprotno Zemlji i nema „izravne linije“ za transmisiju signalaU nadi da ćemo unaprijediti naše razumijevanje najbližeg susjeda Zemlje, NASA prvi put u svojoj povijesti planira posjetiti tamnu stranu Mjeseca.


Misija je dio Artemis programa, odnosno američke inicijative povratka čovjeka na Mjesec, a novi planovi uključuju tri „dostavne“ misije od kojih će dvije biti usmjerene na udaljeniju stranu Zemljina satelita s ciljem provođenja znanstvenih istraživanja.


Fokus će biti na proučavanju dijela mjeseca poznatog kao Schrödingerov krater, koji intrigira znanstvenike zbog svoje veličine i oblika, a pretpostavlja se da je nastao zbog udara meteorita. Istraživačka letjelica Farside Seismic Suite će mjeriti seizmičku aktivnost regije, dok će Lunar Interior Temperature i Materials Suite proučavati podzemnu temperaturu i protok topline.
Suprotno od Mjesečeva lica koje je stalno okrenuto prema Zemlji, pogodno za slijetanja, ono skriveno je „grubo“, prepuno planina i kratera, a dodatan izazov je komunikacija s lunarnim robotom pošto je tamna strana Mjeseca uvijek okrenuta suprotno Zemlji i nema „izravne linije“ za transmisiju signala, osim postavljanja odašiljača.


Više podataka s te strane možda bi moglo pomoći i u razrješavanju nekih od najpopularnijih teorija o nastanku Mjeseca, među njima i ona da je nastao sudarom Zemlje s planetoidom veličine Marsa prije više milijardi godina, a postoje dokazi kako tamna strana ima više helija-3, supstance koja je relativno rijetka na Zemlji i odlično je raketno gorivo zbog čega neki znanstvenici na Mjesec gledaju kao „benzinsku crpku“ za misije na Mars i dalje.


Iako će ova misija biti prva za NASA-u, američka agencija neće biti prva koja je ikad stigla do daleke strane Mjeseca s obzirom da je kineska misija Chang’e-4 prvi put dosegla daleku stranu 2019. godine.


Međutim, najnovija misija NASA-i će pružiti priliku da prikupi dragocjene podatke koji će pomoći u informiranju budućih lunarnih misija uključujući i onu vraćanja čovjeka na Mjesec.