Za pouzdaniju online kupnju

Naručili ste nešto na Amazonu na osnovu recenzija kupaca i razočarali ste se? Pogledajte što učiniti da vam se to ne ponovi

P. N.

Lažne recenzije na Amazonu nisu iznimka, prema istraživanju Bloomberga nevjerojatnih 42 posto svih ocjena objavljenih na Amazonu između ožujka i rujna bilo je lažnoAko je netko imao korist od toga da se ljudi manje kreću, da manje obilaze trgovačke centre i specijalizirane trgovine u vrijeme pandemije, onda je to Amazon koji i u drugom tromjesečju bilježi rast profita.


Na daljinu se ipak kupuje na neviđeno i mnogi od nas oslanjaju se na recenzije koje ispod proizvoda ostavljaju konzumenti. No, među njima i onih lažnih koji ili ocrnjuju konkurentske proizvode bez razloga ili hvale proizvode koji su objektivno loši. Takav način poticanja prodaje nije iznimka, prema istraživanju Bloomberga, nevjerojatnih 42 posto svih recenzija na Amazonu bilo je lažno.


Kako piše Komando.com, nagli porast lažnih recenzija ima veze i s mogućnošću koje je Amazon sam dopustio i nazvao One Tap Reviews. Ona omogućuju da se jednim klikom ocijeni zvjezdicama od 1 do 5 bez potrebe za komentiranjem, stoga je važno pročitati detaljne recenzije kako bi se dobila jasnija sliku onoga što se kupuje.
Postoji nekoliko stvari na koje treba paziti. Treba imati na na umu neobične znakove u tekstu poput lošeg pravopisa i gramatike, prekomjerne pohvale ili opise koji se ne podudaraju s proizvodom. Ako je mnogo recenzija za proizvod poslano u kratkom roku, možda su dio prodavačeve kampanje za poboljšanje prodaje lažnim ocjenama. Ako se u roku od pola sata pojavi mnogo ocjena s pet zvjezdica, te recenzije vjerojatno nisu stvarne. Ako postoji mnogo sličnih recenzija s kratkim komentarima, možda su lažne. Pretjerano negativne recenzije proizvoda dokazanih tvrtki također bi mogle biti lažne. Ovo je taktika koju prevaranti koriste za sabotažu konkurentskih tvrtki.


No, nikad ne možete biti sigurni što je stvarno, a što lažno. Srećom, postoji nekoliko aplikacija koje mogu pomoći da izvučete vjerodostojne povratne informacije.


Fakespot je jedna od najpopularnijih besplatnih Amazonovih usluga provjere recenzija. Jednostavno ga je instalirati kao proširenje preglednika na Mac ili PC, a aplikacija se može besplatno preuzeti s iOS App Storea ili Google Playa. Proces je jednostavan, na Fakespot.com treba kliknuti gumb „Dodaj u Chrome“, instalirati i pokrenuti. Fakespot je počeo kao proširenje samo za Amazon, ali može se koristiti i s drugim online trgovinama. Osim što će pomoći u pregledima recenzija, Fakespot može pomoći i da pronađete najbolje cijene za svoje omiljene predmete.


Drugo je korisno proširenje ReviewMeta, koja radi i kao samostalna web lokacija za provjeru lažnih recenzija. Za korištenje recenzija pojedinačnih proizvoda, potrebno je otići na ReviewMeta.com,  kopirati i zalijepiti URL stranice Amazon proizvoda. U roku od nekoliko minuta, stranica će generirati izvješće za taj proizvod i odvojiti potencijalno lažne recenzije. Također može ažurirati ocjenu proizvoda koja točno odražava stvarno mišljenje kupaca.