Promjena na vrhu

Nakon sveopće kineske zabrane, SAD je izbio na čelo država u kojima se rudari najviše kriptovaluta

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Nakon što je Kina nestala s karte rudarenja, Sjedinjene Države sada drže udio od 35,4 posto udjela u stvaranju kriptovalute, slijede Kazahstan i Rusija udjelima od 18,1, odnosno 11 postoPrema novim podacima sa Sveučilišta Cambridge, odnosno njihovog Cambridge Bitcoin Electricity Consumption indeksa (CBECI), Sjedinjene Države preuzele su primat u rudarenju bitcoina od Kine. To je izravna posljedica masovnog egzodusa digitalnih rudara iz Kine čija je vlada zabranila rudarenje ranije ove godine. Sjedinjene Države sada drže udio od 35,4 posto udjela u stvaranju kriptovalute, slijede Kazahstan i Rusija udjelima od 18,1, odnosno 11 posto.


Zbog jeftine električne energije, Kina je bila vodeća u rudarenju kriptovaluta otkad je Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) u rujnu 2019. godine počeo bilježiti podatke o hash rateu svake zemlje. Najveći udio imala je u travnju 2020. godine kada je globalni hash rate iznosio čak 65 posto, no već do lipnja ove godine on je pao na 34,3 posto, a najnoviji podaci CBECI -a za srpanj i kolovoz pokazuju da je Kina na 0 posto, što će reći da su kineske vlasti bile ozbiljne i efikasne kad je zabrana rudarenja bila u pitanju.


Stroga politika kineske vlade omogućila je drugima da se jače nego prije pridruže industriji. U travnju 2021. godine Sjedinjene Države imale su samo 16,8 posto globalnog hash rate udjela, što znači da se američki udio u “proizvodnji” kripta u međuvremenu povećao za 105 posto. Slično, Kazahstan i Rusija povećale su svoje udjele za 120, odnosno 61 posto.
Štoviše, početni pad globalnog hash ratea od 38 posto u lipnju djelomično je nadoknađen skokom  od 20 posto u mjesecima srpnju i kolovozu. To sugerira da je kineska rudarska oprema u većem dijelu dislocirana u inozemstvo.


Osim tri nove rudarske velesile, Kanada (9,55%), Irska (4,68%), Malezija (4,59%), Njemačka (4,48%) i Iran (3,11%) imaju najveće hash rate udjele.


“Učinak kineskog suzbijanja je povećana geografska distribucija hash ratea u cijelom svijetu, što se može smatrati pozitivnim razvojem za sigurnost mreže i decentralizirana načela Bitcoina” –  rekao je Michel Rauchs, voditelj digitalne imovine u Cambridge Centru za alternativne financije.


Rudarenje bitcoina dugo je kritizirano zbog negativnog utjecaja na okoliš. Na rudarenje se troše ogromne količine električne energije, podaci govore da je riječ između 100 i 120 TWh koliko otprilike energije godišnje troše države kao Norveška i Argentina. Koliko je to puno struje svjedoči i podatak da je prošle godine HEP Opskrba svojim kupcima u Hrvatskoj isporučila 7,8 TWh struje.


Istovremeno, da bismo procijenili koliko je rudarstvo loše za okoliš, važno je uzeti u obzir koliki postotak svjetske rudarske industrije u svijetu potiču neobnovljivi resursi. U rujnu 2020. godine Sveučilište Cambridge objavilo je istraživanje koje je pokazalo da samo 39 posto svjetskog rudarenja bitcoina dolazi iz obnovljivih izvora energije. Od tada su napravljeni pomaci koje bi tek trebalo potvrditi, koji sugeriraju da oko polovica svjetskog rudarstva dolazi potrošnjom „zelene energije“.


Ako bismo upotrijebili podatke Cambridgea, to bi značilo da su emisije C02 u Bitcoin mreži približno ekvivalentne 21 milijardi kilograma spaljenog ugljena ili godišnjoj potrošnji električne energije 7,7 milijuna domova.


Kina je očito procijenila da rudarenje kriptovaluta više šteti zemlji nego joj koristi, makar priča ima i drugu stranu, onu vezanu za implementaciju vlastite digitalne valute koja ne želi konkurenciju na tržištu unutar zemlje.