Nova strategija

Nakon kaskanja za konkurencijom u 5G povezanosti, Apple želi biti u prvom redu s 6G tehnologijom

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Imat ćete jedinstvenu priliku za izradu sljedeće generacije bežične tehnologije koja će imati dubok utjecaj na buduće Apple proizvode - stoji u oglasu Applea za posaoNije prošlo puno vremena otkako je na svoje iPhone mobitele Apple ugradio 5G tehnologiju, debelo kaskajući za Android konkurencijom, a već iz SAD-a stižu vijesti da Apple radi na 6G tehnologije mobilne povezanosti.


Bloomberg je to zaključio na osnovu ovotjednog oglasa tvrtke iz Cupertina u Kaliforniji u kojem traže inženjere istraživanja bežičnog sustava za “trenutne i nove generacije mreža”. Oglasi su za radna mjesta u Appleovim uredima u Silicijskoj dolini i San Diegu, gdje tvrtka radi na razvoju bežične tehnologije i dizajnu čipova.


„Imat ćete jedinstvenu priliku za izradu sljedeće generacije bežične tehnologije koja će imati dubok utjecaj na buduće Apple proizvode“, stoji u oglasu Applea za posao.
Iako ta riječ ili oznaka nije decidirano imenovana, teško je zaključiti bilo što drugo nego da je riječ o 6G tehnologiji i da Apple ovaj put želi biti u prvom redu kod razvoja i primjene sljedeće generacije mobilnih mreža. Što, doduše, ne znači da će tako i biti. Kinezi ne daju oglase za posao u ovakvim slučajevima, njihove najjače tehnološke tvrtke toliko su kadrovski opremljene da vjerojatno već rade na ovome o čemu Apple tek ima ideju.


Prema pisanju Bloomberga, poznavatelji industrije mobilnih mreža kažu kako ne treba očekivati da će eventualna 6G mreža u uporabu prije 2030. godine. Apple je odbio komentirati svoj oglas za posao i krije li se iza toga razvoj tehnologije 6G mreže.


Ovaj oglas za posao Applea sugerira još nešto. Apple mijenja politiku oslanjanja na druge tehnološke tvrtke i okreće se vlastitom istraživanju razvoju. Tako su dizajnirali glavni procesor za iPhone i iPad, prošle godine to napravili i s Macom. Također su ubrzali razvoj na vlastitim prilagođenim zaslonima i tehnologijama kamera, kao i čipova bežično povezivanje AirPods slušalica i Apple Watcha.


Prošle godine Apple je počeo raditi na vlastitom modemu, čipu kojim se mobiteli povezuju na 5G bežičnu mrežu, kako se ne bi ponovno doveo u situaciju da kroz parnice postiže skupe dogovore kako bi mogao ugrađivati tuđu tehnologiju, kao što je bio slučaj s Qualcommom i njihovim modemima za 5G konekciju iPhonea.


Iz tog razloga 5G konekcija još nije proširena na druge uređaje osim iPhonea. Apple Watch i iPad su, primjerice, nabavljivi samo u 4G verziji, kao i razne verzije iPhonea. U tom smislu, na Appleu je prvo da napravi svoj prvi 5G modem, pa da se onda baci na 6G tehnološku budućnost.