Tajvanski Foxconn

Najveći ugovorni proizvođač iPhonea proizvodit će u SAD-u električne traktore

T.I.

Foto: Monarch Tractor

Foto: Monarch Tractor

I u ovom slučaju Foxconn to ne radi za sebe već za treću stranu,  Monarch Tractor, tvrtku baziranu u KalifornijiFoxconn, najveći svjetski proizvođač elektronike na ugovor, najpoznatiji kao najveći proizvodni partner Applea u produkciji iPhonea, ulazi u zanimljivu investicijsku fazu u Sjedinjenim Američkim Državama.


Tajvanska tvrtka s oko 1300 zaposlenih koja ima pogone u Kini, Brazilu, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Indiji, Japanu, Maleziji, Meksiku i Južnoj Koreji, je uz mnogo pompe 2017. najavila otvaranje velikog pogona za proizvodnju LCD televizora u Wisconsinu, investicije vrijedne 10 milijardi dolara uz zapošljavanje 3 tisuće ljudi, ali ta se ideja unatoč visokim poreznim olakšicama nije ostvarila do dana današnjeg. Novi dogovor s vlastima postignut je prošle godine, investicija je ograničena na 672 milijuna dolara i ostaje da se vidi hoće li biti ostvarena.


Možda je cijela priča pokrenuta da se utiša skandal kojeg su otkrili mediji u to vrijeme, a tiče se nehumanih uvjeta rada u kineskim pogonima Foxconna u kojima se sklapao iPhone. Naime, izvještaji su govorili da su radnici smješteni u kampove unutar tvornice koje nisu mogli napuštati, koje su skupo plaćali i kojima su samoubojstva zbog izolacije i opterećenosti radom bila česta.
Tako da se sad s oprezom može primiti današnja najava iz Foxconna da će u SAD otvoriti novi veliki pogon, ovaj put električne traktore na autonomni pogon. I u ovom slučaju Foxconn to ne radi za sebe već za treću stranu,  Monarch Tractor, tvrtku baziranu u Kaliforniji. Sam pogon bit će bliže plodnim poljima središnjeg i istočnog SAD-a u Lordstownu u Ohiju. Ovdje nije riječ o greenfield investiciji, taj je pogon Foxconn otkupio od General Motorsa prošle godine. Kako prenosi Reuters, prvi električni traktori iz pogona u Ohiju trebali bi sići s proizvodnih traka u prvom kvartalu 2023. godine.


Inače, Monarch je tvrtka iz Silicijske doline ustanovljena nedavno, 2017. godine, otkad je uspješna u prikupljanju sredstava za svoje projekte i prvi je svoj „pametni“ traktor na autonomni pogon predstavila prošle godine.