WIFI4EU

Na području Kastva 20 lokacija s besplatnom wi-fi mrežom

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U školi svaka učionica ima router. Što znači da za implementaciju tableta i laptopa zapravo nema nikakvih prepreka, to je naša budućnost, kazao je gradonačelnik Matej MostaracUnazad godinu i pol dana Grad Kastav je postavio pristupne točke s besplatnom wi-fi mrežom na više od 20 lokacija na području Kastva, doznali smo na konferenciji za novinare gdje su o projektu WIFI4EU inicijativi Europske komisije nešto konkretnije kazali gradonačelnik Matej Mostarac, Vedran Kružić ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ-a i Damir Medved ispred tvrtke Ericsson Nikola Tesla iz Zagreba.


– Ovaj se projekt naslanja na smart strategiju i gotovo smo 90 posto planiranih aktivnosti finiširali, dakle, nije riječ o mrtvom slovu na papiru.


Riječ je o lokacijama od javno društvenog interesa, od sportskih dvorana, autobusnih čekaonica,, ambulanti i slično, a to će nam biti baza za daljnje aktivnosti.
Imamo alate za prikupljanje podataka od čistoće zraka, video nadzora. U školi svaka učionica ima router. Što znači da za implementaciju tableta i laptopa zapravo nema nikakvih prepreka, to je naša budućnost, kazao je uvodno gradonačelnik Mostarac.


Ispred tvrtke Ericsson Nikola Tesla Damir Medved je kazao kako se rad na projektu “Pametni otok Unije”, odnosno” Insule” može implementirati i na kopnu.


Uspostavom sustava na senzorskoj strukturi, mjere se parametri, primjerice utrošak energije. U prvom redu uspostavit ćemo senzore kroz dva mjeseca na sportskim dvoranama.


Time ćemo dobiti integralnu sliku što se događa u dvoranama, ukupnu proizvodnju energije i vode, a unutar svakog pojedinačnog objekta serija senzora će pratiti temperaturu, vlažnost zraka, broj ljudi, čime će se omogućiti automatiziranje i mjerenje električne energije, kvalitete zraka u dvorani, stupanj temperature, rasvjetu, hlađenje, grijanje, kazao je Medved u obrazloženju ovog važnog projekta kojim će se doći ne samo do transparentnosti troškova nego i energetske učinkovitosti.


– Na nama je otkrivati pametna rješenja, a Kastav kao grad koji je odavno postao primjer realizacijom niza projekata i korisnih aplikacija, je ogledni primjer kako krenuti u pametna rješenja.


U postcovid razdoblju trebaju se implementirati novi projekti korištenjem baze podataka, primjerice, pratiti frekventnost u Poslovnoj zoni Kastav, kakva su opterećenja, jer želimo analizirati promet i isporučiti gradu lakša planiranja u svakom pogledu, kazao je Vedran Kružić.


Realizacijom ovog projekta omogućen je besplatan pristup internetu visoke brzine na području cijele stare jezgre, području oko te unutar škole čime su omogućeni kvalitetni uvjeti za učenike i profesore.


Također, besplatnim internetom su pokrivene lokacije na području svih mjesnih odbora na kojima je veća frekvencija građana i posjetitelja kao što su dječja igrališta, društveni domovi, dom zdravlja, vrtići, cijela sportska zona, parkovi i trgovi.


Na lokacijama su postavljene oznake s potrebnim informacijama.