Skupa tehnologija

Na EU tržište stiže Samsung TV za čiju cijenu se može kupiti trosobni stan u Zagrebu

T.I.

Ono što ga – osim veličine i MicroLED tehnologije – izdvaja iz konkurencije, je njegova nevjerojatna cijena od 156 tisuća dolara, novac za koji možete dobiti pet komada Tesla Model 3 automobila ili trosobni stan u centru ZagrebaKao što je krajem prošle godine i najavljeno, početkom sljedećeg mjeseca oni s krajnje dubokim džepom moći će kupiti televizor koji će stvarno činiti razliku u odnosu na one koji posjeduju obični smrtnici.


Korejski Samsung je u prosincu 2020. na domaćem tržištu predstavio MicroLED TV velikog formata dijagonalom od 110 inča, odnosno 280 centimetara. Ono što ga – osim veličine i MicroLED tehnologije – izdvaja iz konkurencije, je njegova nevjerojatna cijena od 156 tisuća dolara, novac za koji možete dobiti pet komada Tesla Model 3 automobila ili trosobni stan u centru Zagreba.


Zasloni MicroLED koriste pojedinačne LED module veličine mikrometara kao piksele. Slično kao i OLED, ne trebaju pozadinsko osvjetljenje i sami emitiraju svjetlost kako bi osigurali vrhunske omjere kontrasta, opseg boja i kutove gledanja u usporedbi s konvencionalnim LCD televizorima. MicroLED-ovi također ne trebaju filtre u boji i koriste anorganske materijale, za razliku od OLED-a koji koristi organske materijale i potreban mu je filter u boji.
Komentirajući cijenu, Choi Yong-hoon, izvršni potpredsjednik Samsungovog Visual Display odjela rekao je  na virtualnoj konferenciji za novinare da su LCD televizori s tekućim kristalima (LCD) također bili skupi kad su prvi put predstavljeni. Rekli bismo, ipak ne tako skupi.


U današnjoj ponudi iz masovne proizvodnje LCD TV-a oni na gornjoj granici veličine sa 75 do 85 inča dijagonale mogu se nabaviti već za cca 2000 eura, tako da je razlika u cijeni naspram novih MicroLED TV-a drastična.


Osim 110-inčnog modela, Samsung je na ovogodišnjem CES-u u Las Vegasu predstavio i modele od 99 i 88 inča, a jučer na virtualnom predstavljanju novih proizvoda Unbox and Discover najavio i najmanji model od 76 inča za kraj ove godine. Za one koji sanjaju o savršenstvu slike MicroLED ekrana, napominjemo da cijene za njih još nisu objavljene, ali dovoljno je reći da Samsungov 98-inčni rezolucije 8K stoji paprenih 60 tisuća dolara, a koristi QLED ekran baziran na standardnoj LCD tehnologiji. Nema sumnje da će i manji formati MicroLED televizora biti vrlo, vrlo skupi.


Kad smo već kod skupoće, Samsung ipak nije prvak svijeta u tome, ima još gorih ekstrema. „C Seed“ se zove tvrtka, dolazi iz Austrije i može se podičiti jednim od najvećih LED televizora namijenjenih za kućnu uporabu (ili na dvorcima), s dijagonalom od 262 inča, odnosno 6,65 metara. TV nije baziran na MicroLED tehnologiji, nije optočen zlatom i dijamantima,  to je standardni LED 4K televizor, a ipak košta nestvarnih 539 tisuća dolara. Plus troškovi instalacije. Ipak je to TV od 800 kilograma težine.