Godina izazova

Matična tvrtka Facebooka i Instagrama, Meta, po prvi put ostvarila kvartalni pad prihoda u odnosu na godinu prije

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Prošle godine u drugom kvartalu Meta je bilježila profit od 10,39 milijardi dolara, odnosno 3,61 dolara po dionici, dok je ove to bilo samo 2,46 dolara po dionici ili ukupno 6,69 milijardi što je krupni pad od 36 postoMeta, matična tvrtka Facebooka i Instagrama po prvi put u povijesti objavila  je pad prihoda u odnosu na isto razdoblje godinu prije.


Nije riječ o alarmantnim  podacima za tvrtku specijaliziranu za društvene mreže, već o svojevrsnom usporavanju. Prihod u kvartalu travanj – lipanj iznosio je 28,82 milijarde dolara što je 1 posto manje od 29,08 milijardi u istom razdoblju prošle godine.


No, na strani profita, stvari su malo drastičnije. Prošle godine u drugom kvartalu Meta je bilježila profit od 10,39 milijardi dolara, odnosno 3,61 dolara po dionici, dok je ove to bilo samo 2,46 dolara po dionici ili ukupno 6,69 milijardi što je krupni pad od 36 posto.
Doduše, ni druge velike tvrtke u branši nisu prošle ništa bolje. I Google, Twitter i Snap prijavili su pad prihoda. Jednostavno, globalna ekonomska situacija je takva da se manje troši na oglašavanje, a usput jača konkurencija među društvenim mrežama i neke od njih poput TikToka naglo rastu i uzimaju sve više oglašivačkog kolača.


Objavljeni rezultati odmah su se odrazili na cijenu dionice Mete koja se danas prodavala za 6,88 dolara manje negoli jučer i završila na vrijednosti od 162,7 dolara. Ova cijena je više nego za polovicu manja negoli je bila na početku godine.