Prijevoz budućnosti

Kretanje 250 km/h: Elon Musk najavio otvaranje prvog ultrabrzog podzemnog tunela za prijevoz putnika

P. N.

YouTube screenshot

YouTube screenshot

Prva kapsula koja se u pogon stavlja u prosincu može prevesti do 16 putnika, no ti će se kapaciteti u budućnosti proširiti, kao i mreža ruta koje će Loop povezivati.Elon Musk je najavio da će prvi brzi tunel za transport putnika ispod Los Angelesa biti otvoren za javnost za nešto više od mjesec dana, a vožnja njime bit će besplatna.


Ranije ovog tjedna, u objavi na Twitteru, Musk je potvrdio da će tunel duljine 3,2 kilometra koji povezuje parkiralište SpaceX-a i 120. ulicu u Los Angelesu biti otvoren 10. prosinca, za javnost dan kasnije, a riječ je o pilot projektu inovativnog sustava prijevoza budućnosti pod nazivom Loop.


Tunel je izgradila Boring Company, infrastrukturna i građevinska tvrtka koju je Musk osnovao za potrebe realizacije projekta Hyperloop koji se bavi spomenutim sustavom gdje se vožnja zasniva na autonomnim kapsulama koje u podzemnim tunelima putuju na šinama i kreću se brzinom 250 km/h.

Prva kapsula koja se u pogon stavlja u prosincu može prevesti do 16 putnika, no ti će se kapaciteti u budućnosti proširiti, kao i mreža ruta koje će Loop povezivati.


Boring Company planira Chicago Express Loop koji bi povezivao centar grada i zračnu luku O’Hare, a put bi trajao tek 12 minuta.


Osim toga, podzemne rute moći će prevoziti i osobne automobile koji će se liftom spustiti do tunela, a zatim automatski prenijeti na platformu po željenoj destinaciji.


– Cilj je prikazati da se dizalo može sagraditi na malim lokacijama, unutar postojećih zgrada, bilo da je riječ o kućama, uredima ili parkiralištima. Gledajući unaprijed, svatko može imati dizalo u podrumu svog ureda, objasnili su na stranici tvrtke.