Veliko ulaganje

Kineski SMIC gradi gotovo devet milijardi vrijednu tvornicu čipova za ublažavanje globalne nestašice

T.I.

SMIC je priopćio da je dogovorena izgradnja proizvodne linije koja će biti u stanju mjesečno proizvesti sto tisuća poluvodičkih ploča od 12 inča od kojih se (od svake) mogu napraviti stotine čipovaIz kineske kompanije Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) danas je priopćeno da će uložiti 8,87 milijardi dolara u izgradnju tvornice čipova u Šangaju. Inače ovo ne bi bila neka vijest, no u svjetlu globalne nestašice čipova koja je prije svega pogodila auto industriju, zaustavila proizvodne trake i produžila čekanje kupaca na kupljene automobile na razdoblje i od po nekoliko mjeseci, veliko kinesko ulaganje ima priličnu težinu u svjetskim razmjerima.


SMIC je priopćio da je dogovorena izgradnja proizvodne linije koja će biti u stanju mjesečno proizvesti sto tisuća poluvodičkih ploča od 12 inča od kojih se (od svake) mogu napraviti stotine čipova.


Kako javlja Reuters, SMIC u investiciju neće sam, već uz pomoć Zone slobodne trgovine Lingang (FTZ) u okrugu Pudong gdje su već smještene tvornice Contemporary Amperex Technology Co Ltd, kineska vodeća tvrtka za proizvodnju litij-ionskih baterija, te američkog proizvođača električnih automobila Tesla. Tražit će se i drugi investitori, a SMIC će imati i pomoć kineskih vlasti kroz državni fond za čipove.
Kina je posljednjih godina iz ovog fonda uložila milijarde dolara za razvoj i proizvodnju čipova kako sustigla rivale iz Japana, Koreje i SAD-a. S obzirom na sad već godinu i pol dugu kroničnu nestašicu čipova na svjetskom tržištu, ovo se ulaganje pokazalo dalekovidnim strateškim potezom.


Brzi razvoj SMIC-a i nova ulaganja nije omelo ni prošlogodišnje uvrštavanje tvrtke na crnu listu od strane američke administracije pod izgovorom da podriva nacionalnu sigurnost SAD-a zbog navodnih veza s kineskom vojskom.