Ambiciozni plan

Kineski proizvođač mobitela Xiaomi objavio da će 2024. početi s masovnom proizvodnjom električnih automobila

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Ranije ove godine Xiaomi je utemeljio tvrtku za proizvodnju električnih automobila, i najavio da će u nju uložiti 10 milijardi dolara u narednih deset godinaXiaomi, trenutno drugi najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, električnih romobila i još koječega, postaje sve ambiciozniji. Kako prenosi Reuters,  izvršni direktor kineske tvrtke Lei Jun rekao je danas da će kineski proizvođač pametnih telefona masovno proizvoditi vlastite automobile u prvoj polovici 2024. godini.


Ranije ove godine Xiaomi je utemeljio tvrtku za proizvodnju električnih automobila, i najavio da će u nju uložiti 10 milijardi dolara u narednih deset godina. Tvrtka je krajem kolovoza dovršila registraciju svoje EV jedinice. Sad su očito procijenili i kad bi mogli krenuti s masovnom proizvodnjom.


Detaljnijih informacija je malo, nije poznato hoće li s novom divizijom Xiami pokušati konkurirati u srednjoj ili višoj klasi ili će raditi mini električne automobile. Također nije poznato hoće li u taj poduhvat ući samostalno ili u kooperaciji s nekom od već etabliranih auto kompanija.
Xiaomi, tvrtka koja postoji tek 11 godina, munjevito se nametnula u svemu čime se bavi. Ove godine je po prvi put postala drugi najveći proizvođač mobitela globalno, smjestivši iza još uvijek neprikosnovenog Samsunga i ispred Applea. Slično je bilo i kad su se uključili u utrku električne mobilnosti svojim modelom električnog romobila M365. I nakon pet godina od prvog predstavljanja M365 je standard za električni romobil po svojoj niskoj cijeni, po tome što je lagan i što ima velik domet s jednim punjenjem.


Ne treba sumnjati da će ova ambiciozna tvrtka i u segmentu električnih automobila – iako je možda malo neumjesno uspoređivati mobitele i romobile s automobilima – ponuditi konkurentan proizvod.