Rudaranje našeg doba

Kazahstan uvodi redukcije struje zbog naglog porasta “farmi” za rudarenje kriptovaluta

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Prema pokazatelju Bitcoin Energy Consumption Indeksa, samo se za rudarenje vodeće svjetske kriptovalute godišnje utroši oko 200 TWh električne energije, što je više nego što potroše, primjerice, zemlje poput Poljske, Egipta ili TajlandaTijekom ove godine, istodobno s porastom vrijednosti cijelog kriptotržišta, u svijetu se značajno povećala i potrošnja energije za rudarenje. Prema pokazatelju Bitcoin Energy Consumption Indeksa, samo se za vodeću svjetsku kriptovalutu godišnje utroši oko 200 TWh električne energije, što je više nego što potroše, primjerice, zemlje poput Poljske, Egipta ili Tajlanda.


Posebnih problema ima Kazahstan koji se bori s preopterećenom energetskom mrežom zbog novog vala kriptorudara koji su bili prisiljeni preseliti svoja postrojenja nakon što je Kina nedavno službeno zabranila rudarenje, a i ostale aktivnosti vezane za kriptovalute.


U ovoj zemlji sada postoji 50-ak registriranih velikih postrojenja za rudarenje, i vjerojatno velik broj onih manjih – a sve to ima značajan utjecaj na ionako ne pretjerano stabilnu elektroenergetsku mrežu.
Potražnja za električnom energijom u Kazahstanu porasla je za oko osam posto od početka 2021. godine, što je naglo povećanje u odnosu na godišnji rast od jedan ili dva posto koji zemlja obično doživljava. Procjenjuje se da je skoro 88 tisuća “energetskih” rudarskih platformi prošlo put od Kine do Kazahstana koji je sada na drugom mjestu – odmah iza SAD-a – kao jedno od „in“ mjesta za rudarenje kriptovaluta, prema podacima analize Sveučilišta Cambridge.


U šest kazačkih regija od listopada ove godine već je dolazilo do nekoliko padova sustava i problema s distribucijom energije, a samo prošlog mjeseca tri vitalne kazahstanske elektrane na ugljen suočile su se s hitnim zatvaranjem. Iz tog su razloga iz tamošnjeg državnog distributera električne energije, kompanije Kegoc, najavili da bi ove zime lako moglo doći do redukcija u opskrbi, a u slučaju da potražnja premaši dostupne kapacitete, oni koji će prvi biti na udaru redukcija su, dakako, postrojenja za rudarenje kriptovaluta.


Kazahstanski dužnosnici navodno pripisuju energetski deficit povećanju “sivih rudara”, inače poznatih kao neregistrirani rudari koji ilegalno rudare za kriptovalute. Procjene stručnjaka, koje prenosi Financial Times, kažu kako ovi “ilegalci” iz elektroenergetske mreže vuku oko 1.200 MW energije, dvostruko više nego službeno registrirana postrojenja za rudarenje kriptovaluta.


Nadležni su najavili još jedan potez – od početka sljedeće godine svi koji koriste električnu energiju za rudarenje plaćat će je po višoj cijeni. Kilovatsat će ih tako koštati oko 1,5 lipu više nego ostale potrošače. Do tada, Kazahstan će se možda morati osloniti na rusku energetsku tvrtku Inter RAO, s kojom je sklopio sporazum ranije ovog mjeseca, kako bi osigurao dodatni doticaj električne energije tijekom hladnih zimskih mjeseci.


Zbog nedovoljnog broja elektrana posebno je teško pogođen nestašicama južni dio Kazahstana pa se glavna mreža se ponekad bori s isporukom električne energije u regiju. Kazahstanska kripto tvrtka Xive, koja osigurava prostor i snagu za rudarske uređaje kupaca, nedavno je bila prisiljena ugasiti više od 2500 strojeva za rudarenje zbog energetske krize. Didar Bekbau, suosnivač tvrtke, objavio je na Twitteru snimku rudarskih platformi natovarenih u stražnji dio kamiona.


“Malo je tužno zatvoriti našu rudarsku farmu na jugu Kazahstana. Toliko posla, ljudi, nade su uništene.” – napisao je Bekbau.Energetska pitanja povezana s kriptovalutom nisu ograničena samo na Kazahstan. Iran, koji također ima sustav za licencirane i nelicencirane rudare, zabranio je rudarenje kriptovaluta na četiri mjeseca u svibnju kao pokušaj da spriječi nestanak struje. U međuvremenu, kripto rudari masovno migriraju u Teksas, zahvaljujući jeftinim troškovima struje i slabom zakonskom regulacijom. Stručnjaci očekuju da će potražnja za električnom energijom dosegnuti više od 5000 MW, što je posebno zabrinjavajuće jer je Teksas već doživio veliki deficit struje ranije ove godine.