Oporavak bitcoina

Kad velike banke propadaju, vrijednost kriptovaluta raste

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Bitcoin raste već deset dana i u trenutku dok ovo pišemo drži se na 28.400 dolara, najvećoj vrijednosti još tamo od sredine lipnja prošle godineO bitcoinu, tržišno najvrjednijoj kriptovaluti govori se i piše uglavnom kad pokazuje svoju volatilnu, odnosno nestabilnu stranu, kad skače i kad naglo pada. U prijevodu, u posljednjih devet mjeseci se nije puno pričalo o bitcoinu jer se ustabilio na vrijednosti od oko 20 tisuća dolara. Izuzetak je kraće razdoblje s kraja prošle godine kad se urušila jedna od najvećih kripto mjenjačnica FTX i pokazala koliko je neregulirani sustav kriptovaluta krhak. Tad je bitcoin otišao i na niže grane, na oko 16 tisuća dolara, da bi se već sredinom veljače vratio na sad već uobičajenu vrijednost od oko 20 tisuća dolara.


No, posljednjih osam dana nešto se ponovno događa. Bitcoin raste već deset dana i u trenutku dok ovo pišemo drži se na 28.400 dolara, najvećoj vrijednosti još tamo od sredine lipnja prošle godine. Nije teško ni zaključiti zašto: svaki put kad se dogodi neki kolaps u tradicionalnom bankarskom sektoru, zanimanje za kriptovalute, pa onda i njihova vrijednost naglo raste. Dogodilo se to i s objavom da je još jedna banka zbog lošeg vođenja i pohlepe došla u probleme i to ne bilo koja već  Silicon Valley Bank (SVB), banka koja igra važnu ulogu u financiranju, odnosno kreditiranju poslovnih poduhvata tehnoloških tvrtki. Kao 16. banka po veličini u SAD, s imovinom od preko 200 milijardi dolara, najveća je to banka koja je doživjela financijski kolaps još od velike financijske krize 2008. godine.


Kad se tako nešto dogodi, opasnost od domino efekta stvarna je, pa je Američka središnja banka (FED), uvela hitne mjere kako bi sanirala moguće posljedice na cijeli bankarski sustav i osigurala da klijenti banke dođu do svojih depozita.
O dok od takvih financijskih incidenata padaju burzovni indeksi, a ulagači se naglo okreću alternativi, kriptovalutama, što im jednako naglo diže cijenu.


Bitcoin bilježi nagli rast od 11. ožujka, dan nakon što je Kalifornijski odjel za financijsku zaštitu i inovacije stavio pečat na vrata Banke Silicijske doline.


Posredno, kolaps SVB-a, koja je bila banka partner i za razne kripto kompanije, je i u široj slici od same propasti pomogla kriptovalutama da podignu zanimanje ulagača. Naime, govori se o tome da je i agresivna politika povećanja kamata američke središnje banke kako bi obuzdala inflaciju kumovala novoj nesigurnosti u bankarskom sektoru. Sad kad je jedna velika banka poput SVB kolabirala, središnja banka bi mogla revidirati planove o povećanju kamata što je uvijek dobra vijest za kripto svijet.


Svaki put kad bi se najavilo ili ostvarilo dizanje kamata, što u prijevodu znači da za ulagače novac postaje skuplji, vrijednost kriptovaluta pada. Kad je novac skup, prvo čega se investitori, ali i obični građani odriču je ulaganje u špekulativnu imovinu, što kriptovalute u svojoj biti i jesu.