Gartner

Isporuke osobnih računala poskočile na početku godine

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

U Gartneru ističu da skok isporuka treba promatrati kroz prizmu prošlogodišnjih pandemijskih ograničenja i nestašice čipovaGlobalne isporuke osobnih računala porasle su u prvom tromjesečju najbržim tempom u dva desetljeća jer su brojne vlade u koronakrizi organizirale online nastavu i poticale rad na daljinu, pokazuje istraživanje tvrtke Gartner.


Ukupno je u prva tri ovogodišnja mjeseca isporučeno 69,9 milijuna osobnih i prijenosnih računala, što je 32 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.


Kinesko Lenovo preuzelo je vodeću poziciju na tržištu s 25,1 posto udjela, a slijede ga HP, Dell Technologies, Apple i Acer, stoji u izvješću.
U Gartneru ističu da skok isporuka treba promatrati kroz prizmu prošlogodišnjih pandemijskih ograničenja i nestašice čipova.


“Da početkom 2020. godine nije zavladao kaos pri isporukama, rast u ovom kvartalu mogao je biti niži”, rekla je direktorica istraživanja u Gartneru Mikako Kitagawa.


Kompanija odvojeno ističe i utrostručenu potražnju za Googleovim Chromebookom u prvom tromjesečju zahvaljujući velikoj potražnji obrazovnih institucija u Sjevernoj Americi. Chromebook nije uključen u analizu.


“Sve i dalje upućuje na zaključak da bi potražnja za računalima mogla ostati snažna čak i nakon ublažavanja ograničenja”, napominju u Gartneru.


Skok potražnje koji je potaknuo koronavirus i neviđena nestašica poluvodiča stvorili su snažan pritisak na lanac opskrbe.


U prvom fazi nedostatak čipova pogodio je automobilsku industriju, a sada utječe i na proizvodnju potrošačke elektronike i bijele tehnike, uključujući pametne telefone, hladnjake i mikrovalne pećnice.