Društvene mreže

Isključivanje Trumpa nije naštetilo Twitteru, broj korisnika i dalje raste

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Tvrtka je jučer objavila podatak da je kraj 2020. dočekala s 192 milijuna dnevnih korisnika, s tim da su te brojke nastavile rasti u siječnju, mjesecu u kojem je Trump uklonjen s TwitteraDok mu nije ukinut račun zbog stalnog kršenja pravila ponašanja, i nakon opetovanih iznošenja nedokazanih tvrdnji o izbornoj krađi, pa onda i pozivima na otpor koji su kulminirali u zauzimanju Kongresa od strane protrumpovske rulje, Donald Trump je dugo bio među deset najpopularnijih korisnika Twittera.


Iza nedodirljivog bivšeg predsjednika Obame i njegovih 129 milijuna pratitelja, glazbenika Justina Biebera, Katty Perry i Rihanne, te nogometaša Cristiana Ronalda, Trump je držao šestu poziciju s 88 milijuna pratitelja.


Nakon što mu je račun ukinut na neodređeno vrijeme, bilo je priča da bi inercijom mogao povući svoje obožavatelje s te društvene mreže i da bi Twitter od toga mogao imati samo štete u svijetu gdje se sve mjeri klikovima i brojem korisnika.
No, zadnje statistike govore upravo suprotno. Tvrtka je jučer objavila podatak da je kraj 2020. dočekala s 192 milijuna dnevnih korisnika, s tim da su te brojke nastavile rasti u siječnju, mjesecu u kojem je Trump uklonjen s Twittera.


Inače, Twitter svoje rezultate o broju korisnika objavljuje kvartalno, ali ovaj put su namjerno uključili i siječanj, upravo zbog izvanredne situacije i prašine koja se podizala prvo oko Trumpovih objava, a onda i njegovog uklanjanja iz tog prostora.


„Mi smo platforma koja je očito mnogo veća i jača od bilo koje teme ili bilo čijeg računa“ – rekao je na jučerašnjem danu investitora izvršni direktor Twittera Jack Dorsey ne specificirajući o čijem je računu riječ, a nije ni trebao. Svi u dvorani su znali na koga je mislio.


Ipak, i u Twitteru predviđaju da će njihov rast biti usporen u 2021. godini. Kako prenosi Verge, za prvi kvartal 2021. računa se na porast dnevnih korisnika za krupnih 20 posto u odnosu na prošlu godinu, ali ipak manjih od 24 posto rasta u isto vrijeme prošle godine. Za drugi kvartal očekuje se pad rasta na male dvoznamenkaste brojke, no i za to u Twitteru imaju racionalno objašnjenje. Jasno im je da su streloviti rast dnevnih korisnika dobili zato jer su ljudi bili osuđeni na društvene mreže. U predviđanju znatnog pada rasta broja korisnika u 2021., može se iščitati i vjera u skorašnje okončanje pandemije korona virusa.