Ventex i E-glas

Inovativni riječki projekti: Ove dvije tvrtke pomažu bolesnicima te učenicima s disleksijom

Biljana Savić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Zaklada FIPRO će poduzećima isplatiti ukupno 347 tisuća kuna u narednih 6 mjeseci za komercijalizacuju sustava za dojavu pomoći bolesnicima te programskog paketa za učenike s disleksijomRIJEKA Zaklada FIPRO potpisala je u prostorijama STEP RI znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci ugovor o financiranju komercijalizacije inovacija s poduzećima E-GLAS d.o.o. i VENTEX d.o.o.. Prema ovom ugovoru Zaklada će poduzećima isplatiti ukupno 347 tisuća kuna u narednih 6 mjeseci koliko će trajati provedba projektnih aktivnosti ovih poduzetnika.


FIPRO će dodijeliti VENTEX-u financijska sredstva za realizaciju projekta »Sustav za dojavu potrebe medicinske pomoći u bolničkim sobama« u koji će ova tvrtka uložiti dodatnih 115 tisuća kuna vlastitih sredstava, dok će E-GLAS sredstva iskoristiti za sufinanciranje projekta »Programski paket Clevy Maestro za učenike s disleksijom« u kojeg će poduzetnik uložiti dodatnih vlastitih oko 200 tisuća kuna.


Sredstva se dodjeljuju za financiranje troškova razvoja i komercijalizacije inovacija; izrade ili nabave potrebne opreme, alata i materijala za izradu inovacije; izrade, ispitivanja, usavršavanja prototipaproizvoda ili postupka pružanja usluge; pripreme za izlazak na tržište, promotivnih aktivnosti te aktivnosti ugovaranja i razvoja distributivno prodajnih kanala; certificiranja ili atestiranja proizvoda ili usluga radi izlaska na tržište te pretraživanja stanja tehnike, pripreme i zaštite intelektualnog vlasništva.Poduzetnicima je odobreno financiranje temeljem bodovanja od strane povjerenstva u sklopu drugog ovogodišnjeg javnog poziva kojeg je Zaklada objavila u razdoblju od 11. srpnja do 1. listopada ove godine.
Dodjelom ovih financijskih sredstava iz projekta »Komercijalizacija inovacija«, Zaklada FIPRO i Primorsko-goranska županija nastavljaju podupirati inovatorstvo od 2009. godine kad je Županija pokrenula projekt te je, uključivši ovu financijsku dodjelu, dosad poduprto 27 poduzetnika u iznosu od gotovo 2,5 milijuna kuna.


– Zadovoljni smo kvalitetom pristiglih projekata i što imamo ponovno mogućnost kao Zaklada financijski poduprijeti poduzetnike u našoj županiji. U narednim mjesecima planiramo ponovno raspisati natječaj, pa se nadamo da ćemo zaprimiti još više zahtjeva poduzetnika koji dosad nisu koristili sredstva zaklade, a imaju kvalitetne proizvode ili pružaju konkurentne usluge, kazao je za jučerašnjeg potpisivanja ugovora ravnatelj Zaklade Boris Golob.


Anita Beletić iz Primorsko-goranske županije naglasila je da je ovo jedinstven projekt u Hrvatskoj jer poduzetnici dobiju do 200 tisuća kuna, od čega 20 posto bespovratno, a ostatak otplaćuju 3 godine, bez kamata i hipoteke, a imaju pravo i na godinu počeka.